Källa: aftenbladet.no. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Sjöräddare på Öland prisas för dramatisk räddning

"Båten sjönk på säkert fem-tio sekunder"
1:08 min

Årets sjöräddare finns på Öland. Det är Sjöräddningssällskapets station i Böda som fått priset efter sommarens dramatiska räddning då segelfartyget Wyvern sjönk till botten söder om Öland.

Det är Sjöräddningssällskapet själva som delar ut priset till en av sina stationer runt om i landet - och denna gång var det alltså sommarens räddningsinsats när det norska, 18-meter långa segelfartyget Wyvern från 1897, sjönk utanför södra Öland som prisades.

– Det känns roligt, det är ju alltid roligt att det uppskattas det man gör ju, säger Håkan Andersson på Böda Sjöräddning.

Från början såg alla inblandade ut att klara sig från vattnet eftersom en helikopter kom och plockade upp besättningen. Men när Håkan Andersson och hans kollegor låg intill för att invänta att fartyget skulle sjunka ned till botten hoppade tre man från ett holländskt fartyg över till båten för att försöka rädda det, trots protester.

Bara två av dessa kunde Sjöräddningen tillslut plocka upp ur vattnet efter att fartyget sjunkit. Den tredje personen omkom.

På frågan om vad han lärde sig dagen då olyckan inträffade svarar Håkan Andersson såhär:

– Att det går otroligt fort när en båt sjunker. Man har ju hört talas om det, men att det går så fort det måste man uppleva. Det var lite olustigt.

Det var nitar i botten av fartyget som fick det att ta in vatten, det kunde man konstatera när fartyget senare bärgats från djupet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".