Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler bilar i länet än för tio år sedan

Antalet bilar ökar i Kalmar län - vid årsskiftet hade vi 53 bilar per 100 invånare. Det är en ökning jämfört med 49 bilar per 100 invånare för tio år sedan.

Biltätheten är högst i Torsås kommun, med 59 bilar per 100 invånare. Lägst biltäthet hade Kalmar med 49 bilar per 100 invånare.

Samtidigt använder vi andra drivmedel än förr till bilarna. Under 2013 kunde 6 procent av bilarna i Kalmar län drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, 2003 var den andelen bara var 0,1 procent.

Andelen bilar som drivs med diesel ökar också, från 5 till 20 procent på tio år. Medan andelen som körs på bensin minskat från 95 till 74 procent.

– Men fortfarande är 94 procent av bilarna i Kalmar län konventionella bensin- och dieselbilar. Det är långt till målet om en fossiloberoende fordonsflotta, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys som har levererat de här siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".