Frida Weidemar, Erica Hultgren och Mikaela Karlsson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
#otryggagatan

Har mobilen i handen om nåt skulle hända

1:21 min

Just nu sätter P4 Kalmar fokus på hur trygg eller otrygg du känner dig på stan. Efter att länets lyssnare hört av sig med sina berättelser efter den första dagen, så har de flesta kartnålarna dykt upp i centrala Kalmar.

Gymnasietjejerna Erica Hultgren, Frida Weidemar och Mikaela Karlsson ger lite tips kring hur de brukar tänka:

– Jag brukar ringa någon om jag går själv, berättar Erica Hultgren.

– Polisen har haft ett sådant trygghetsnummer som man kan ringa, men då hamnar man i Stockholm. Det har jag ringt. De pratar lite med en, och frågar om man har långt hem och om föräldrarna vet var man är.

När P4 Kalmar ringer polisens växel i Kalmar län känner de inte till något liknande lokalt trygghetsnummer i det här området.

Erica Hultgren, Frida Weidemar och Mikaela Karlsson berättar att de väldigt sällan går ensamma. De ställer ofta upp och följer med kompisar eller ringer en förälder eller taxi.

– Det är inte våldtäktsmän man är rädd för. Eller jo, det också. Men även obehagliga människor. När man går hem vill man vara ifred.

Var någonstans känner du dig otrygg i Kalmar län? Varför? Mejla till p4kalmar@sverigesradio.se så prickar vi ut platsen på kartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista