En strandad ishavsgråsugga. Foto: Peter Bengtsson

Peters barn hittade "skorv" på öländsk strand

P4 Kalmars naturbloggare Pav Johnsson berättar i ett nytt blogginlägg om Peter Bengtsson vars barn hittat ett märkligt, dött djur på stranden vid Kleva på Öland. Det visade sig vara en strandad ishavsgråsugga, som egentligen hör hemma i Norra ishavet.

Pav Johnssons blogginlägg 4 mars:

Denna lyssnarbild fick jag av Peter Bengtsson redan i slutet av december. Peters barn hade funnit ett dött och mycket märkligt djur på stranden vid Kleva på Öland som närmast liknade en förvuxen gråsugga, och det var precis vad det var! På djupare bottnar i Östersjön lever nämligen detnn märkliga skapelse som brukar kallas skorv (som sjukdomen!), eller ibland ishavsgråsugga. Ibland får fiskare upp dem med näten och inte minst när det stormat lite kan man hitta uppspolade exemplar på Östersjöns stränder.

För att förstå hur skorven, som annars främst hör hemma i de riktigt kalla vattnen i Norra ishavet, lyckades hamna i Östersjön behöver vi göra en resa i tiden. För drygt 15 000 år sedan hade glaciärerna från den senaste istiden börjat försvinna från Sydsverige. En enorm smältvattensjö bildades med en vattennivå långt högre än dagens. Ett tag låg till exempel hela Öland under vatten och kustlinjen låg många mil längre västerut på fastlandet. Klimatet blev nu mildare och för 11 500 år sedan tappades issjön under dramatiska former ut i Atlanten mellan iskanten och berget Billingen i Västergötland. Vattennivån sänktes med cirka 25 meter på bara något år. Snacka om naturkatastrof!

Efter detta följde en saltvattenperiod, Yoldiahavet, där marina djur från ett då mycket kallare Atlanten via ett brett sund i nuvarande Bohuslän och norra Halland kunde ta sig in i det som långt senare skulle bli Östersjön. Detta sund fanns bara i några hundra år men det räckte för att bland annat skorven, och vikaresälen, som ännu finns uppe i Bottenviken, skulle hinna ta sig in här då. Att vi samtidigt hade späckhuggare och den numera utdöda flygoförmögna garfågeln här samtidigt kittlar fantasin hos en naturnörd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista