Kvinnor som haft svåra förlossningar ska få psykologisk hjälp över internet

En hjälp som inte finns överallt
0:58 min

Att föda barn innebär inte alltid glädje. För en del kvinnor är förlossningen så svår och så traumatisk att de drabbas av allvarlig ångest efteråt. Ofta blir de här kvinnorna utan hjälp. Men nu ska kvinnor som drabbas, det handlar om runt 1500 varje år få hjälp via en psykologisk behandling över internet.

Lotta Lindberg vet hur det är att ha en riktigt svår förlossning.

- Jag fick väldigt, väldigt kraftiga värkar från första värken. Det gjorde otroligt ont, mer som värkar mot slutet av en förlossning. Det höll på i 79 timmar innan man bröt för kejsarsnitt.

Det här var alltså när lotta Lindborg fick sitt första barn. Då visste hon inte hur ont en förlossning gör och förstod inte att hennes upplevelse var onormal och förstod inte att hennes upplevelse var onormal. 

Men efteråt mådde hon inte bra. Något som hennes sjuksköterska märkte och såg till så hon fick hjälp.

Hon skrev också en bok om det hon upplevt och har märkt på reaktionerna efter den att många andra också upplevt svåra och traumatiska förlossningar.

Och långt ifrån alla har fått så bra hjälp efteråt som hon själv fick.

- Den här hjälpen finns absolut inte överallt. Så jag tror absolut det här kan fylla ett syfte för många, säger Lotta Lindeborg som tror att psykologsikt behandling över internet kan hjälpa många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".