"Nu vet vi var tumlarna i Östersjön finns"

1:49 min

Det har hittills varit okänt hur väl utbredd Östersjöns enda valart, tumlaren, är. Men genom att registrera tumlarnas läten har forskare nu fått en bild av var de håller hus någonstans. Studien som pågått under två års tid visar att de är vanligast i sydvästra delen av Östersjön.

Tumlaren är en liten svart-vit valart med litet huvud och tjock kropp, cirka 180 centimeter lång. De är nära släkt med delfinerna men hör till en egen familj. Att beståndet har minskat kraftigt i Östersjön de senaste 100 åren vet forskarna genom observationer men kunskapen om hur många de egentligen är, eller var de finns är mycket bristfällig, tills nu. 

Genom att placera ut 304 stycken så kallade "klickdetektorer" som registrerar tumlarnas läten under vattnet har forskarna kunnat se var någonstans de befinner sig. Studien visar att de flesta uppehåller sig längs den danska och tyska kusten, utanför Skåne, Blekinge och söder om Öland, vid Midsjöbankarna. På den östra sidan längs Polen, Ryssland och Baltstaternas kust är de färre.

Beståndet är spritt upp till södra delarna av Ålandshav, längre norrut tror forskarna att det är väldigt få individer, där satte man heller inte ut några tumlardetektorer. Mats Amundin är forskningschef på Kolmårdens djurpark och har lett studien. 

– Vet ju ifrån visuella observationer att norr om Åland är det i stort sätt tomt med tumlare, så därför gjorde vi den begränsningen, det är nog glest söder om Ålandshav. 

– Så det blir färre o färre ju längre norrut man kommer? 

– Ja det får vi nog säga. 

Hur många individer det finns totalt sätt går det inte att säga än, Mats Amundin vågar inte ens gissa, men  analyser av det stora datasett av ljud som ska göras nu kommer ge en ungefärlig uppskattning.

En del andra valarter har sin egen individuella visselmelodi som gör att man kan skilja individer ifrån varandra och på så sätt räkna dem, men det gäller inte tumlarna. 

– Nej tumlarna har ett unikt klick som vi kallar för smalbandsklick, centrerat kring 130 000 hertz, en liten, liten kort hundra mikrosekunder bara. Och den kan man inte se skillnad på, de är likadana allihopa. Så att när vi sen ska räkna ut hur många tumlare det finns så måste vi använda en sorts genomsnittlig gruppstorlek, det blir en liten osäkerhet i uppskattningen men så är det med alla sådana här undersökningar, säger Mats Amundin, adjungerad professor vid Linköpings universitet och forskningschef på Kolmårdens djurpark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista