Solvig Holmer och Madeléne Villinder är studie- och yrkesvägledare på Komvux i Mönsterås respektive Högsby. Foto: Anette Eriksson/Sveriges Radio.

Nya regler för studier på Komvux anses vara krångliga

Nya reglerna kan göra studierna dyrare
6:48 min

Du som funderat på att läsa på Komvux kan behöva göra slag i saken nu. Nästa sommar införs nya regler som kan tvinga dig att både läsa fler ämnen och under längre tid för att få ett komplett gymnasiebetyg.

Det är de som bytt linje under gymnasietiden som drabbas av den här regeländringen som sker nästa sommar.

– Den som inte hinner fixa det före 2015, för dem kan det kosta upp till ett år eftersom vi i det nya måste vi ta ämnen från ett och samma program, säger Solvig Holmer är studie och yrkesvägledare på Komvux i Mönsterås.

Det är många som gått ut gymnasiet utan att vara helt färdiga med sin utbildning. Då finns Komvux. Men nu blir det alltså svårare för de som bytt linje. Istället för att läsa ett eller ett par ämnen kan det bli många fler för att få sin gymnasieexamen.

Trots att många som funderar på att plugga skulle kunna slippa extra månader på Komvux om de sätter igång nu är risken att många missar den här chansen. Helt enkelt för att de inte vet vad som gäller.

– Kunskapen är inte så bra, men regelverket är krångligt. De som inte har något slutbetyg har oftast inte haft det lättaste för sig. Tänk dig då att ta till sig dessa krångliga regler och komma hit och läsa alla kurser. Men det är ju ändå aldrig aldrig någonsin kört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".