Kroppen kan bli lidande när du jobbar hemma

7:44 min

Allt fler jobbar hemifrån, det visar statistik som presenterades under "jobba hemma-dagen" på onsdagen. När du sitter hemma framför datorn är det viktigt att du tänker på ergonomin, något som kanske någon annan håller koll på vid din ordinarie arbetsplats.

55 procent av företagen har nu anställda som jobbar hemma. Det är en ökning med 20 procent på fem år. Problemet med detta är kanske att man oftast inte har så bra utrustning hemma som på sitt kontor.

– Rent ergonomiskt är det kanske inte det optimala, säger Pernilla Svahn, ergonom och sjukgymnast på Landstingshälsan i Kalmar.

– Ofta har man inget höj och sänkbart skrivbord och kanske inte alltid den bästa stolen. Men jag tycker man kan se andra vinster med det. Det är en miljö man ofta trivs i och mår bra och som ger lite miljöombyte.

För de allra flesta ser inte arbetsmiljön hemma ut som på jobbet. Utan ofta blir det istället att man tar vad man har för att få någon typ av arbetsplats.

Även om du kanske inte lyckas hitta den allra bästa arbetsmiljön, inte minst för ryggen, finns en del vinster med hemmaarbete enligt Pernilla Svahn.

– Det kan vara lättare att röra sig, ta en liten promenad eller träna lite, när man är hemma än vad det är på jobbet.

Man kan också lägga sig, gärna på mage, i sängen och jobba en stund.

Väljer du att sitta ned och arbete, och gör det rätt ofta så kan det vara värt att investera i en stol för att få det så bra som möjligt. 

– När jag tittar på arbetsplatser kollar jag efter att det är bra stöd för ryggen, ett bra svankstöd. Det har man kanske inte alltid hemma. Men då kan man knö dit en kudde eller handduk så blir det genast lite bättre, säger Pernilla Svahn.