Utredning växer: Nio fall av övergrepp mot barn

6:34 min

Utredningen mot den 21-åriga praktikant som sedan tidigare är misstänkt för grov våldtäkt mot barn i Högsby kommun växer. Polisen utreder just nu totalt nio anmälningar om övergrepp mot olika barn. Högsby kommun har kopplat in sin krisgrupp.

Polis och åklagare utreder nu sammanlagt nio anmälningar angående övergrepp mot olika barn, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det här är varje förälders mardröm. Förutom hemmet är förskolan den plats där barnen vistas mest. Om de inte kan vara trygga där, var är de trygga då, säger åklagare Linda Caneus som är förundersökningsledare, i pressmeddelandet.

Sju av anmälningarna gäller barn på den förskola i Högsby kommun där mannen hade sin praktikplats. Två anmälningar gäller andra barn men polisen vill inte lämna närmare information i nuläget.

21-åringen misstänks för flera fall av grov våldtäkt av barn och grovt sexuellt övergrepp av barn.

– Man kan säga att det handlar om grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp och så vidare, säger Lina Isaksson Funke som är informatör på polisen i Kalmar län.

Under häktningsförhandlingarna i måndags erkände mannen en av handlingarna, men inte att han begått något brott. Om de nya fallen har framkommit på grund av vad mannen har sagt eller på andra sätt, kan polisen inte gå in på:

– Jag kan inte säga mer om vad han har sagt och inte, säger Lina Isaksson Funke.

De sju barn som misstänks ha blivit utsatta på förskolan är mellan två och sex år gamla. Enligt polisen handlar det om både pojkar och flickor.

Polisen genomför nu förhör med barn, föräldrar och personal.

– Utredningsmässigt ser bevisläget bra ut, men det är oerhört mycket jobb som återstår, säger åklagare Linda Caneus, i polisens pressmeddelande.

21-åringen greps i fredags morse och häktades i måndags.

Kan det finnas fler fall?

– Jag vågar inte stå och säga att det inte kommer att göra det, säger Lina Isaksson Funke.

– Om det är slut eller inte, det vågar jag inte svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista