Alliansen vill inte se några nya rökare. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Rökstopp ska ge färre lungcancerfall

1:12 min

Inga nya rökare i Kalmar län från och med år 2020 - alltså om sex år. Det är ett av målen som alliansen i landstingets har för hur de ska komma tillrätta med problemen med lungcancer.

– Vi förfogar ju inte över förbud, men jag ser samarbete med föreningar och företag som tar initiativ för att tydliggöra att rökning hör inte hemma i vår tid, säger Christer Jonsson (C)

Lungcancer är en av de stora utmaningarna för landstinget och eftersom över 85 procent av alla fall kan kopplas till rökning är förebyggande arbete en naturlig åtgärd menar alliansen som samtidigt också är beredda att satsa pengar på ytterligare läkare.

– Det saknas lungspecialister, framförallt i Kalmar, men också i Västervik och det gör att det akut krävs en satsning för att öka bemanningen.

Alliansen vill också se till att patienter med lungcancer får ett snabbspår genom vården och slipper vänta som i dag, ett förslag som kommer samma dag som majoriteten kallar till presskonferens om liknande tankar på temat köfri vård.

Men så är det också fem månader kvar till höstens val.

– Det är klart att det är en konkurrenssituation, men nu kommer vi lägga fram våra förslag steg för steg, och en del av dem blir ju gemensamma i den resan, så är det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista