Läkarna kan ordinera kultur i framtiden

2:07 min

Kultur på recept, film om länsbornas liv och konstateljéer på äldreboenden. Det är olika idéer på hur kultur används i vården och omsorgen som ska testas i ett nytt projekt.

Projektet kallas "Kultur och hälsa i Hälsolänet Kalmar" och genomförs på uppdrag av landstinget och regionförbundet.

Emma Gustavsson, en av projektledarna har förslag på vad en doktor till exempel skulle kunna ordinera till en person för att förbättra hälsan.

– Att en person kanske ska gå och dansa några gånger i veckan, eller besöka en konstateljé, säger Emma Gustavsson, som är hälsovetare och som leder projektet Kultur och Hälsa i Hälsolänet Kalmar tillsammans med Emma Angelin Holmén på Kalmar Läns Museum.

Länsmuséet har fått uppdraget eftersom de redan har erfarenhet av kulturarbete framför allt på äldreboenden. Kerstin Lönnberg, som ansvarar för muséets syateljé, beskriver reaktionen hos en boende på Mariahemmet i Torsås efter en modevisning med gamla kläder. Mannen satt i rullstol och kunde inte prata.

– Han kom fram till mig och ville prata ändå. Han visade med rörelser och gester, han tog mina händer och han tog mitt ansikte i sina händer och sedan lade han sina händer till hjärtat och visade hur tacksam han var, berättar Kerstin Lönnberg.

Modevisningarna bygger dels på att de äldre själva visar kläderna och att man samtidigt berättar och pratar om de olika stilarna, epokerna eller personerna om de föreställer någon ur historien.

Länsmuséet har också haft ett utbyte med utsatta områden i Sydafrika där vårdpersonal i Mörbylånga kommun har fått inspiration. Bland annat insikten om att det går att göra mycket med små medel.

– Det var väldigt spännande. Framför allt handlar det om livsglädje och att det behöver inte alltid vara så krångligt, säger Emma Angelin Holmén.

Regionförbundet i Kalmar län har fått pengar från Kulturrådet för att satsa på kultur, framför allt i äldrevården och psykiatrin, och fram till hösten 2016 ska olika idéer testas i Kultur och Hälsa-projektet.

Emmaboda och Mönsterås är pilotkommuner men meningen är att hela länet ska få prova på.

Målet är att kulturinstitutionerna och vården ska hitta och lära känna varandra så att det som testas sedan kan bli permanent.

– Vi tycker att det är självklart i dag att alla barn ska ha rätt till god kultur. Inte bara de som har föräldrar som förser dem med det utan det ska gå genom skolan, med offentliga medel. Jag tycker det borde vara lika självklart att äldre personer i ett vårdbehov, eller personer som har olika funktionsnedsättningar, sjukdomar och inte själva kan ta del av kultur borde ha rätt till det, säger Emma Angelin Holmén, och berättar att det, förutom kultur på recept, finns massor med idéer.

– Vi har haft ganska mycket möten kring konsten, för det vet vi ju att konsten stimulerar hjärnan och sinnena. Byteatern har också projekt, vi har pratat om film, att man skulle kunna dokumentera människors liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista