Foto: Sandra Douglasdotter/ Sveriges Radio

Småländska förskolor skärper säkerheten

1:42 min

Nu förs diskussioner på flera förskolor i Småland om hur säkerheten kring barnen kan stärkas med anledning av övergreppen mot barn på en förskola i Högsby kommun.

Flera förskolechefer har lyft frågan. En av dem är förskolechefen Ann-Marie Brundin Runesson som vill genomföra vissa förändringar inom verksamheten till hösten:

– Det är ju så hemskt det som har hänt. Så det är klart att vi har börjat diskutera och efter sommaren har jag tänkt att vi får lyfta det här och se över ordentligt, så att vi inte hamnar i någon sådan här situation.

Händelsen som skakat förskoleverksamheten i landet är när det kom fram att en 21-årig förskolepraktikant är misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp mot flera barn på en förskola i Högsby kommun.

Den 21-årige mannen ska också ha dokumenterat övergreppen och spridit en del av bilderna vidare. Och allt detta skedde utan att förskolepersonalen anat oråd.

I Åseda, en ort som ligger bara några mil från Högsby, ska därför rutinerna skärpas, för att säkra barnens trygghet:

– Att bli mer observant när vi har inne praktikanter och andra. Och att det alltid är ordinarie personal med i känsliga situationer, vid toalettbesök, skötbord och så vidare. Så att man inte riskerar något.

Finns inte sådana rutiner redan?

– Inte nedskrivna nej. Det kan jag inte påstå. Men det blir en annan trygghet om rutinerna finns nedskrivna. Sedan kan vi inte gå och misstro alla människor, men att vi har sådana förutsättningar och sådana riktlinjer att det blir bra, säger Brundin Runesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista