Olja läcker ut i havet - Oskarshamns kustbevakning hjälper till

1:22 min

Kustbevakningen i Oskarshamn har kallats in för att hjälpa till att ta upp olja från ett vrak utanför Gotska sandön. Detta efter att man på söndagen såg på satellitbilder att det fanns olja på platsen - troligen från ett fartyg som förliste på 70-talet.

Björn Meijer är räddningsledare för saneringsarbetet, och är nöjd med arbetet under måndagen.

– Ja, det har gått ganska bra så till vida att vi har lyckats fånga upp, i våra uppfångningssystem, den olja som bubblar upp. Däremot har det gått mindre bra med undervattensrobotundersökningen, säger han.

Det läckande vraket ligger på en otillgänglig plats - på 133 meters djup. Dykarna kommer inte ner, och den så kallade sjöugglan är inte till mycket hjälp den heller.

Med andra ord finns det inte mycket mer som Kustbevakningen kan göra i nuläget, än att ta upp den olja som kommit upp till ytan och sedan hålla koll med flygövervakning.

Hittills tror man att det är någon eller några kubikmeter har kommit upp till ytan, och Björn Meijer säger att det inte innebär nån fara för stränderna utmed Östersjön i just det här fallet.

Troligtvis är det lastfartyget m/s Immen, som sjönk 1977, som ligger och läcker. Ombord tros det finnas cirka 62 ton olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista