Landstingsmajoriteten höll seminarium i Almedalen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Gratis sjukvård för äldre kan bli ny trend

1:52 min

Allt fler landsting förväntas ta efter Kalmar län och införa gratis patientavgifter för de äldre över 85 år. Det tror nationalekonomen Niklas Jakobsson från handelshögskolan i Karlstad, som råder politikerna att först fundera över syftet med förändringen.

– Jag ser att vänstermajoriteter och vänsterminoriteter föreslår det här på flera håll så jag tror vi kommer få se mer av det här de närmaste åren, säger Niklas Jakobsson.

I början av 2000-talet började de flesta landsting ta bort patientavgifterna för barn och ungdomar under 20 år. Nu kan den nya trenden alltså vara att avgiftsbefria de äldre äldre.

I år har Kalmar läns landsting tagit täten med att införa gratis sjukvård för alla äldre över 85 år bland annat med argumentet attt de vill underlätta för äldre med låga pensioner, som kanske drar sig för att söka vård på grund av patientavgiften.

På den rödgröna landstingsmajoritens seminarium på temat patientavgifter i Almedalen i går sa landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) att man kan ska utreda möjligheten att sänka åldergränsen ytterligare och slopa avgiften för ännu fler äldre framöver.

– Många äldre, särskilt kvinnor, har låga pensioner, säger han.

– Varje ekonomisk lättnad är viktig. Dessutom är det bland samhällets äldre som vårdbehoven är som störst. Idag fungerar avgifterna som ett hinder och en del patienter avstår att söka vård trots att de egentligen borde gå till hälsocentralen.

Det finns inte tillräckligt med forskning för att kunna slå fast att förändringen kommer öka antalet äldre som söker vård. Den största effekten totalt sett av en förändring blir sannolikt att man gynnar en viss åldersgrupp ekonomiskt tror Niklas Jakobsson som har följande råd till politikerna:

– Vill man att folk ska gå mer till sjukvården eller vill man överföra mer resurser till en viss grupp? Många äldre har ju redan ett högkostnadsskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista