Nina Rung, utredare på familjevåldsenheten inom Stockholmspolisen och Peter Svensson, organisationen Män för jämställdhet. Foto: Privat.

Huskurage skapar kärlek i trapphuset

Huskurage ger kärleksfulla grannar
7:33 min

Det är omsorg, inte misstanke, att kontakta grannar som bråkar kraftigt. Det menar organisationen Huskurage som tycker vi ska bli oroliga om vi hör några bråka. Vill man inte ringa på hos grannarna kan man höra av sig till polisen.

Huskurage innebär i detta fall omsorg om sin grannarna. Här finns tre ben att stå på, eller om man vill en lista att följa om man hör att det bråkas kraftigt hos en granne.

Steg 1: Ring/knacka på där det låter som det bråkas.
Steg 2: Hämta någon om du tycker det känns otryggt att ta kontakt själv.
Steg 3: Ring polisen om det behövs.

Initiativet Huskurage har funnits i tre månader. Under hösten kommer företrädare för Huskurage att börja höra av sig till kommunala och andra stora bostadsbolag i Kalmar län.

Du som privatperson kan redan nu kontakta organisationen och på sätt sätt slippa vänta på att din hyresvärd ska gå med i Huskurage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".