Gratisträning ska hjälpa cancersjuka

3:42 min

22-åriga Rebecca Ådén har vunnit kampen mot cancer och nu vill hon hjälpa andra som drabbats av sjukdomen. Därför har hon dragit igång gratisträning i Kalmar med fri donation till organisationen Ung cancers verksamhet.

Ett antal träningsklädda personer springer, kryper och hoppar fram och tillbaka över gräsmattan vid Rävspelet i Kalmar. De svettas samtidigt som de ler - vilket passar bra eftersom det de gör kallas för Happy Hour Training.

Bakom evenemanget står Rebecca Ådén, som fick beskedet att hon hade cancer i mars förra året. Då var hon 20 år, och hade reagerat på en knöl på halsen som hon inte kände igen.

Åtta månader senare blev Rebecca friskförklarad. Och en viktig del i hennes kamp mot cancern var just träningen.

– Jag tror att det hjälpte mig när jag blev sjuk att jag hade tränat innan, för jag klarade cytostatikabehandlingarna väldigt bra och återhämtade mig snabbt, säger hon till P4 Kalmar.

Det som Rebecca drabbades av heter Hodgkins lymfom och är en cancer i lymfsystemet.

Främst är det personer i 20- till 30-årsåldern som får den, och den kan dyka upp på olika platser i kroppen. I Rebeccas fall var det i halsen och i bröstkorgen.

Och just svullna lymfkörtlar i halsen, eller en knöl som Rebecca säger, är det vanligaste tecknet på att man har sjukdomen. Många har också svårt att andas på grund av svullnad bakom lungorna, vilket Rebecca också kände av.

Men hon klarade sig alltså - och det gör faktiskt de flesta som drabbas av Hodgkins sjukdom. Cirka 9 av 10 botas, enligt Svenska blodcancerförbundet, men man får ändå gå på kontroller med jämna mellanrum i några år.

Nu hoppas Rebecca, genom att bidra med pengar till organisationen Ung cancers verksamhet, på att kunna hjälpa andra som är i samma situation som hon själv var för drygt ett år sedan. Tanken är att det ska bli flera träningsträffar under sommaren.

Till sin hjälp har hon den personliga tränaren Sara Wiss, som har varit ett stöd under hela sjukdomsperioden. Det är också hon som styr upp själva träningsbiten och bestämmer vilka övningar som ingår i den timmeslånga träningen.

Någon förhoppning om att nå upp till en särskild summa finns inte. Det är inte det som är grejen förklarar Rebecca:

– Nä, vi tar det som det kommer. Vi vill helst bara samla folk och ha roligt, för en god sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista