Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Rättegången mot 21-åringen slut – dom faller om två veckor

1:51 min

På onsdagen avslutades rättegången mot den pedofilmisstänkta 21-åringen i Högsby kommun. Han ska stanna i häkte, utan restriktioner, i väntan på dom enligt rättens beslut. Domen faller om två veckor.

Det var i våras som 21-åringen greps – först misstänktes han för ett fall av grov våldtäkt mot barn, men under utredningen kom det fram att det handlade om totalt 14 barn. I dagens förhandlingar uppgav åklagaren att 21-åringen begått övergrepp mot dem vid ett 60-tal tillfällen. 

21-åringen misstänks bland annat för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Han har också filmat och fotat flera av övergreppen spridit några av bilderna och filmerna vidare. 

Rättsmedicinalverket har utrett mannens psykiska status och kom då fram till att han kunde dömas till fängelse. Men 21-åringen överklagade bedömningen och Socialstyrelsens rättsliga råd kom fram till att han hade en allvarlig psykisk störning – och borde få vård. 

Åklagaren säger att rätten nu har att bedöma vilket rättspsykiatriskt utlåtande som de ska välja att följa. 

Högsta domstolen har tidigare uttalat sig liknande fall och då sagt att rättsliga rådets utlåtande bör väga tyngst. Men det finns fall där domstolar fattat beslut mot rättsliga rådets bedömning – det mest kända är vid mordet på utrikesminister Anna Lindh. 

Om rätten väljer att gå på Rättsmedicinalverkets bedömning som kom fram till att han inte har en allvarlig psykisk störning och vill döma till fängelse bör straffet inte understiga tio års fängelse, säger åklagaren.

– Det är olyckligt att den här situationen har uppstått, säger åklagaren Linda Caneus.

Linda Caneus poängterar att Rättsmedicinalverket som bedömde att 21-åringen kunde dömas till fängelse hade gjort sin bedömning under en månads tid och därmed träffat 21-åringen längre.

Målsägarbiträdet Louise Wassberg menar att skadeståndsyrkandena inte ska jämkas, trots bedömningen av 21-åringens psykiatriska tillstånd från Rättsliga rådet. Hon menar att 21-åringen ska betala skadestånd till de drabbade barnen.

– Det vore direkt stötande att jämka skadestånden i det här fallet, eftersom det rör sig om så små barn, säger Louise Wassberg.

21-åringens advokat menar i sin plädering att det är rättsliga rådets bedömning som ska gälla.

– Det är inte relevant att rättsliga rådet har haft längre tid på sig att träffa 21-åringen, säger 21-åringens advokat Anders Schirenbeck.

– Vi vet inte hur länge överläkaren på rättsliga rådet har träffat honom, säger advokaten.

När det gäller skadeståndet ska man ta hänsyn till 21-åringens sexuella avvikelser och nedsatt förmåga att inse konsekvenserna av det han gjort, menar advokaten. Han anser att skadeståndet därför bör jämkas.

– Han bör dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista