Gudrun Brunegård (KD) lovar glasögon åt ungdomar

17 min

Kristdemokraterna vill ge alla barn och ungdomar som behöver gratis glasögon ända till 18 års ålder – istället för bara de åtta första åren som i dag. Frågan drivs av KD på flera håll i landet och är också en av landstingsrådet Gudrun Brunegårds viktigaste vallöften.

För elva år sedan tog Gudrun Brunegård tjänstledigt från jobbet som skolsköterska hemma i Vimmerby för att jobba politiskt. De senaste fem åren har hennes arbetsplats varit i landstingshuset som landstingsråd i opposition för Kristdemokraterna.

En stor affisch med en kvinna i rosa skinnjacka är uppsatt utanför arbetsrummet, samma som hon har på sig när P4 Kalmar träffar henne för en intervju inför valet.

När hon får möjlighet att själv välja tre områden hon vill satsa på väljer hon att lyfta frågan om ambulanshelikopter i länet, men även gratis glasögon till alla barn upp till 18 års ålder.

– Det är alldeles galet som man har det i dag att barn kan ha daglig huvudvärk och man vet att det beror på ett synfält men familjen har inte råd eller förmår att köpa glasögon till barnen. Då blir det inte lika villkor, säger Gudrun Brunegård.

Inför landstingsvalet den 14 september upprepar också Kristdemokraterna sina krav på att äldre patienter som kommer in akut till sjukhusen tas om hand på ett annat sätt än i dag.

Gudrun Brunegård vill ha ett särskilt team med personal som bara jobbar med de äldre och har stöd från förslaget från övriga allianspartier. Det har tidigare funnits ett äldreteam i Kalmar men det togs bort när projektpengarna tog slut.