Möte i dag: Vargarnas öde kan ge Västervik elitserieplats

3:44 min

Ett sponsormöte i Norrköping under fredagseftermiddagen kan vara avgörande för om Vargarna väljer att fortsätta i en lägre serie. I så fall erbjuds Västervik speedway att ta över elitserieplatsen.

Vargarnas ansträngda ekonomi gör att klubben överväger att dra sig ur elitserien. Underskottet senaste säsongen på 900 000 kronor täcks via ett lån av finansmannen Torsten Sahlin. Lånet gör att klubben kan betala årets räkningar men avgör inte klubbens elitserieframtid.

För att klubben ska köra vidare i elitserien ställs krav på större intäkter, att en riskkapitalfond byggs upp och att styrelsemedlemmarna tar ett eget ekonomiskt ansvar.

Om inte rätt förutsättningar finns för att köra vidare i elitserien kommer klubben själva begära att bli nedflyttade i en lägre serie.

När ett lag drar sig ur elitserien är det laget som åkt ur under säsongen som får frågan om att ta över platsen. Det innebär att Västervik skulle få frågan om att stanna kvar om Vargarna inte stannar i högsta serien.

Västervik speedway som slutade sist i elitserien förbereder sig för att köra i allsvenskan nästa säsong säger ordförande Seimour Östervall:

– Vi planerar för att köra i allsvenskan men om frågan kommer om vi vill stanna kvar så kommer vi ta upp det i styrelsen.

– Vi hade frågan uppe på styrelsemötet i veckan utan bestämma hur vi ska göra.

Västervik har enligt Seimour Östervall ordning på ekonomin och har kunnat betala sin räkningar under året. Även om det kostar mer att köra i elitserien än allsvenskan så skulle Västervik klara det men på sina villkor:

– Vi har inte chans att köpa förare som kostar en miljon vilket vissa andra klubbar tydligen har.

Om Vargarna skulle bestämma sig för att lämna elitserien vill Västervik ha beskedet snabbt.

– Vi vill ha besked så fort som möjligt för vi har varje dag förare som ringer och undrar om det finns plats i nästa års lag.

Lyssningstips: Turerna efter Vargarnas walk over kommenteras och analyseras i Speedwaypodden.