Turfare från hela Sverige samlades i Kalmar

På lördagen vimlade det av cyklister i centrala delarna av Kalmar. De tävlade i Turf, ett mobilspel som går ut på att ta över zoner som är utplacerade på olika platser i stan.

Relativt nystartade Kalmar Turfförening arrangerade ett av de största Turfeventen i Sverige.

Det handlar om appen Turf som tusentals svenskar har installerat på sin mobiltelefon. Varje månad tävlar de om vem som besökt flest av de platser som finns på appens karta. Zonerna finns utplacerade i alla städer och större samhällen i Sverige och flera andra länder.

Ibland träffas utövarna i kortare tävlingar på ett par timmar, som går ut på att ta över så många zoner som möjligt med hjälp av mobilens GPS. Tävlingen i Kalmar var en av de största som arrangerats i Sverige och lockade över 100 tävlande från olika städer.

Kalmarbon Jörgen Madebrink vann cykelklassen och fick därmed ta emot en cykel som pris.

Fakta: Turf

Turf är en app som utvecklats av privatpersoner på fritiden. Genom att fysiskt förflytta dig till en plats och sedan använda din GPS kan du få poäng, ungefär som när du "checkar in" på Facebook eller andra liknande tjänster.

Omkring 3 000 personer är aktiva "turfare" i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.