Val 2014 i P4 Kalmar

Besked om tuffare pensionsvillkor för politiker dröjer

4:08 min

Hälften av länets kommuner har fortfarande inte förändrat det kritiserade systemet med generösa politikerpensioner som P4 Kalmar tidigare granskat. Trots att en ny modell funnits klar i nästan ett år kommer de inte hinna införa den innan valet.

– Vi har inte hunnit och ta i den frågan, för vi har haft mycket annat på agendan, så vi får helt enkelt ta det med de nya ledamöterna i oktober, och det är ju ändå för dem som den kommer gälla, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), ordförande i revisions och demokratiberedningen i Vimmerby.

P4 Kalmar har i flera inslag granskat hur tidigare kommunalråd och landstingsråd i flera år kunnat lyfta särskild politikerpension utan några som helst krav att ens försöka skaffa sig nytt jobb.

Förra hösten tog kommunernas sammarbetsorganisation SKL fram en ny modell där politikerna bara ska få ersättning en begränsad tid och där det ställs tydligare krav att söka sig tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden efter åren i politiken.

Modellen infördes tidigt i Torsås och ytterligare fem kommuner i länet, Borgholm, Mönsterås, Högsby, Västervik och Hultsfred, har sen antagit modellen för att god tid innan valet visa politikerna som kandiderar vilka villkor som gäller om de tar på sig uppdrag på del- eller heltid inom politiken.

Också landstinget har tagit beslut om att införa modellen, som ska gälla de politiker som tillträder uppdrag på minst 40 procent för första gången efter valet.

I Mörbylånga räknar man med att modellen klubbas på fullmäktige i slutet av september. I Vimmerby, Emmaboda, Kalmar, Nybro och Oskarshamn blir det upp till de nyvalda politikerna att avgöra om modellen ska införas eller inte.

I Kalmar utgår personaldelegationens vänsterpartistiska ordförande Bertil Dahl att förslaget går igenom när det läggs fram till beslut i oktober.

– Det är ett val emellan men de flesta politikerna har ungefär samma uppfattning.

Hur ser du på möjligheten som man därmed inte har, att i god tid signalera för politikerna om vilka spelregler som gäller?

– Ja, det har ju varit en debatt om det här och vi har fått se SKL:s förslag så jag tror man är införstådd med det.