Val 2014

Turbulenta Torsås på tre minuter

3:26 min

Vad händer efter valet? Vem styr i din kommun? Och vilka partier håller ihop? Det finns nog ingen kommun i länet där frågan är så oviss som Torsås där det varit ovanligt turbulent i politiken.

Det började med att Centerpartiet förlorade sin självklara maktposition för åtta år sen när Torsåspartiet fick en vågmästarroll och valde att hjälpa socialdemokraterna till kommunalrådsposten.

Centern tog revanch i förra valet. Men det blev ändå inte som de tänkt. De andra partierna i Alliansen markerade tydligt sitt missnöje med Centerns ledning och talade om att börja föra samtal med Socialdemokraterna istället.

Även om det sen aldrig blev så och de i praktiken fortsatte stödja Centerpartiets budgetförslag så var sprickan ett faktum och lever kvar ända in i valrörelsens slutskede.

– Jag vet inte om Alliansen är det allena rådande. Det har knakat i fogarna rejält här på sistone. Man måste nog försöka ta nya tag. Här i Torsås fungerar det inte. Det har varit lite svajigt här, säger Mats Olsson (KD).

Centerns försvagade ställning har också satt sina spår i frågan om kommunalrådsposten. När Håkan Algotsson (C) gjorde klart att han ville sluta valde Centerpartiet Christofer Johansson som efterträdare. Men det uppstod under våren en osäkerhet om partiet skulle få stöd av tillräckligt många i kommunfullmäktige när valet av kommunalråd skulle spikas.

När Socialdemokraterna ställde upp med en motkandidat trädde Johansson tillbaka och det hela slutade med att vice ordföranden Eva-Kristina Berg blev kommunalråd. Plötsligt har det blivit en kamp i valet – inte bara mellan partierna om kommunalrådsposten – utan också inom Centerpartiet.

– Jag tror fru Berg skulle bli ett utmärkt kommunalråd, säger en av de röstberättigade i Torsås inför valet som kommer i ett läge då kommunen egentligen inte har tid att bråka om makten.

Åtskilliga utmaningar står för dörren, nästan var fjärde ung under 25 år saknar jobb, de äldre blir fler och kräver mer omvårdnad och högstadieskolan har undermåliga lokaler.

För en vecka sedan möttes flera av politikerna i en paneldebatt i biografen med högstadieelever i publiken. Två av dem, Smilla Appelqvist och Felix Sjöstrand, har ett tydligt budskap:

– Var mer konkreta, säg vad ni tycker, säger Smilla Appelqvist.

– Det känns ibland som de undviker frågorna, säger Felix Sjöstrand.

Klockan 15 på torsdagseftermiddagen har två av huvudmotståndarna, Henrik Nilsson Bokor (S) och Christoffer Johansson (C) chansen att leva upp till önskemålet från ungdomarna när de ställs mot varandra i en duell i direktsändning i P4 Kalmar.