Val 2014

S i Mörbylånga utmanar M om hjärtefrågan

1:40 min

Socialdemokraterna i Mörbylånga kommun riktar skarp kritik mot hur den borgerliga Alliansen har satsat på näringslivet under den senaste mandatperioden. Margaretha Lööf-Johansson (S) tvekar inte att kritisera Moderaterna i deras hjärtefråga.

– Men Alliansen vid makten har vi trots att det är ett borgerligt styre bara sjunkit i näringslivsrankning och vi blir allt sämre på att erbjuda möjligheter för företag att etablera sig på ön, säger hon.

De senaste åren har Mörbylånga sjunkit i Svenskt näringslivs rankning av kommunernas företagsklimat och nu ligger kommunen på 224:e plats i Sverige. Och det här har fått Margareta Lööf-Johansson att reagera. Alliansen med moderaterna i spetsen har slöat till och nu måste det till kraftfulla satsningar säger hon.

– Till exemel att det blir en bredbandsetablering i hela kommunen, till alla på samma villkor. Att det finns tomter för små och stora företag och att det fins vatten och vägar där företag ska etablera sig, säger hon.

Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M) har en förklaring till varför det har blivit så här:

– Vi hade ju en gemensam näringslivsorganisation tillsammans med Borgholm om bröts upp för ungefär ett år sedan. Förra hösten tillsattes en ny näringslivsorganisation i Mörbylånga kommun som har gjort stora framsteg i diskussionerna med företagarna och som har gör ett bättre näringslivsklimat möjligt, säger han.

Henrik Yngvesson berättar också att en bredbandsutbyggnad nu är på gång i delar av kommunen och han har också andra idéer för att underlätta företagandet i kommunen:

– Vi har ett förslag om att vi ska bilda ett näringslivsråd med represententer från kommunen och företagargrupperna, säger han.