Politiker i Hultsfred vill ta emot färre flyktingar

1:45 min

Hultsfred klarar inte integrationen, menar kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson (KD). "Det är krisartat, det ska ingen sticka under stol med" säger han till P4 Kalmar.

Hultsfreds kommun är den kommun i Kalmar län som tar mot flest asylsökande flyktingar i antal räknat. Kommunen har även erbjudit drygt 98 personer som fått permanent uppehållstillstånd placering i kommunen i år.

De flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige, ska erbjudas en placering i en kommun, där de kan få utbildning i Svenska och möjlighet att söka jobb,

Eftersom det finns för få platser i kommunerna blir många kvar i samma asylboende som de bott i.

Åke Nilsson (KD) anser att det är ett problem, men menar att Hultsfred inte klarar att ta emot fler flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Han och Mikael Petersson (FP) vill att kommunen ska ta emot färre kommunplacerade flyktingar än man gör i dag.

– Många av de här är ju i det skicket många gånger, att de behöver hjälp av vår sociala sektor. Och de, ja de knäar. Och inte bara det. De har sjunkit ihop alldeles, säger Åke Nilsson.

– Det kan komma hit nyutexaminerade socialsekreterare som vänder i dörren i princip, för det här är så tungt. Och då hjälper det inte om vi har pengarna.

Hittills i år har Hultsfred taget emot mellan 1100 och 1200 asylsökande flyktingar.

Dessutom är det över 300 personer som fått uppehållstillstånd kvar i olika asylboenden i Hultsfred i väntan på att erbjudas en kommunplacering där de kan komma vidare och läsa svenska för invandrare

– Nu orkar vi överhuvudtaget inte med att tänka på integrationsfrågorna. Att samtala med de här personerna, se vilka de är för några, se vad de har för utbildning och så vidare, säger Åke Nilsson.

– Vi är ju helt nedtyngda på grund av att de bara öser in asylsökande här nu.

Hultsfred har åtagit sig att ge integration och svenskundervisning för 98 personer med uppehållstillstånd hittills i år. Redan det är fler än man mäktar med i, tycker Åke Nilsson:

– Alltså vi har fullt upp med att ordna skola och socialtjänsten – de bara skriker ju. För de vill ha mer hjälp, och de kan inte. Det är än en gång inte fråga om ekonomi enbart. För pengarna, ersättningar får vi ju initialt.

– Det här är ett jättestort rop på hjälp utifrån. Annars så... Ja, jag vet inte vad vi ska ta till för åtgärder.