Val 2014

"Ja, vi vill satsa mer på kultur i vården"

1:53 min

Åtta av tio av Kalmar läns ledande kommunpolitiker är beredda att lägga mer pengar på kultur i arbetet med vård och omsorg. Några partier verkar vara helt överens, medan det finns andra där det råder olika åsikter. Bland annat i Moderaterna och Centerpartiet.

Henrik Yngvesson, som är kommunalråd i Mörbylånga, är en av de moderater som svarar ja:

– Om man ska ta nästa steg, om man verkligen vill se till att det är en naturlig del av verksamheten så tror jag man behöver skjuta till mer pengar, säger han.

Henrik Yngvesson är alltså beredd att lägga mer skattemedel på kultur i den kommunala omsorgen, och de flesta av hans partikollegor i Kalmar län är inne på samma linje.

Men ett par moderater svarar nej på P4 Kalmars fråga. Mikael Glennfalk, som är kommunalråd i Vimmerby, motiverar sitt nej med att Vimmerbys kulturbudget är stor redan idag.

– Det beror på två saker, dels att vi satsar mycket pengar på Näs. Dels har vi ju satsat stort på kulturskolan, säger Mikael Glennfalk, och lägger till att om det ska satsas på kultur i omsorgen får det ske inom de ramar som finns. 

Övriga nejsägare finns hos Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Men Centerns toppnamn i Borgholms kommun, kommunalrådskandidaten Stig Bertilsson, är den enda centerpartisten i länet som säger nej.

Hans lösning är att föreningslivet kan ta det ansvaret:

– Föreningslivet är ju aktivt och deltar tillsammans med vården i rätt många aktiviteter. Vår målsättning är att hålla liv i vårt föreningsliv, säger Stig Bertilsson.

Några av de 86 kommunpolitiker som har svarat på P4 Kalmars fråga har svarat vet ej. Men de flesta, åtta av tio, är positiva. Hos Vänsterpartiet och Kristdemokraterna säger alla toppkandidaterna till kommunvalet ja till mer pengar för kulturarbetet i vården.

Att Henrik Yngvesson (M) i Mörbylånga också gör det kanske inte är så konstigt eftersom hans kommun redan ingår i ett pilotprojekt där Kalmar läns museum arbetar tillsammans med några äldreboenden för att stimulera de äldre med hjälp av kultur.