Feminist om politikens mansdominans: "Flytta på er"

Länets alla åtta toppkandidater på riksdagslistorna är män. Birgitta Axelsson Edström, som i förra valet var Vänsterpartiets populäraste politiker, har själv bytt parti till feministiskt initiativ. Hon menar att Kalmar län är konservativt.

– Det håller inte att säga att vi är feminister och vi tycker det här är viktigt. Ja men flytta på er då, säger  Birgitta Axelsson Edström.

Birgitta Axelsson Edström är inte den enda kvinnan som har lämnat sin politiska position i ett parti i Kalmar län. 2011 avgick Marianne Leijon i Hultsfred på grund av vad hon kallade "gubbväldet" inom Centern i den kommunen.

I Nybro avgick samma år Inger Rydbrink, socialdemokrat i Nybro. Och Moderaternas gruppledare i Kalmar Linda Blomdahl-Petersson slutade likaså, och berättade om hur kvinnor förminskades i kalmarpolitiken.

Men moderaten Jörgen Andersson, som är förstanamn på sitt partis riksdagsvalsedel, tror inte att det är så illa.

– Om det är ett problem att engagera sig som kvinna bara för att man är kvinna då är det ett problem. Men om hon inte får de positionerna hon vill ha tror jag inte att det beror på att hon är kvinna utan på att man inte engagerar sig tillräckligt, säger han.

Kvinnor i moderaterna i Kalmar säger att det är så...

– Jag håller inte med dem. Jag kan ibland känna att jag har en nackdel av att vara man för att man ibland säger att nu måste vi ha en kvinna, säger Jörgen Andersson, moderat riksdagsman.