Mer hjälp till skadade djur

1:24 min

Intresset för att hjälpa skadade vilda fåglar och djur ökar. Därför öppnas nu en ny rehabiliteringsanläggning efter fyra års byggande hos KFV, Katastrofhjälp – Fågel och Vilt, i Allarp Bromölla.

 - Det känns ju väldigt bra och det gör ju att vi nu har sex personer som är knutna till det här nya tillståndet som kan rycka in och hjälpa till så att vi är betydligt mindre sårbara, säger Kenth Ljungberg som är ordförande för KFV Kristianstad/Bromölla.

Den nya rehabiliteringsanläggningen gör att FKV nu  kan ta hand om ännu fler skadade vilda fåglar och däggdjur av arterna hare, ekorre och igelkott. Och enligt Kenth Ljungberg kommer den nya anläggningen lämpligt eftersom trycket i år varit extra stort:

- Det här året har vi upplevt ett väldigt stort tryck på sommaren och sensommaren. Totalt kommer det nog in runt 300 på ett år, säger han.

Vad beror det på att ni får in flera skadade djur?

- Jag tror att när det gäller till exempel igelkottar så har de här väldigt varma sommardagarna gjort att sniglarna som är deras huvudföda krupit undan värmen och in marken. Det har resulterat i att igelkottarna har ätit för lite i sommar, säger han.