Val 2014

Längre provanställning får facken att se rött

1:58 min

Regeringspartierna går till val på att förlänga provanställningstiden från sex till tolv månader. Idén får hård kritik från fackligt håll och finansminister Anders Borg öppnar nu för att diskutera det vidare - om facket går med på motkrav.

De tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO är upprörda över regeringspartiernas förslag om att förlänga möjligheten för en arbetsgivare att provanställa från ett halvår till ett år. Alliansen har fört in förslaget i sitt valmanifest under rubriken "Bredare vägar till jobb".

Provanställning är den osäkraste anställningsformen eftersom den kan avslutas i förtid utan att det finns saklig grund för det. Akademikerfacket SACO:s ordförande Göran Arrius kräver att regeringen drar tillbaka förslaget.

– Jag tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag, säger Göran Arrius.

Varför?

– Jag tycker att man rimligen bör kunna bedöma efter sex månader om en person är lämplig för ett arbete eller inte.

Finansminister Anders Borg tror att längre provanställningstid kan hjälpa dem som har svårt att få ett jobb.

– Det har ju varit uppenbart att både ungdomar och invandrare har det lite svårare att komma in på den svenska arbetsmarknaden och då kan en liten förskjutning av provanställningar vara en reform man kan pröva, säger han.

Anders Borg hoppas alltså att längre provanställningar ska få fler arbetsgivare att anställa. Facken är oroliga att förändringen kommer att missbrukas av arbetsgivare som en osäker form av visstidsanställning.

Akademikerfacket SACO:s ordförande Göran Arrius befarar att färre nu kommer våga ta steget att byta jobb.

– Har du ett jobb och vill prova ett nytt men ser framför dig ett års osäkerhet då kanske du väljer att stanna kvar i stället för att öka rörligheten på arbetsmarknaden.

Vad tycker du regeringen ska göra?

– Jag tycker de ska ta tillbaka det här förslaget, säger Göran Arrius.

Att skrota förslaget om längre provanställningar vill inte Anders Borg, men har öppnar för att diskutera det om fack och arbetsgivare tecknar omställningsavtal och fler yrkesintroduktionsavtal.

– Nu har de dragit fötterna efter sig när det gäller att nå resultat här. Om de skyndar på sitt arbete och verkligen bidrar till att vi ser att yrkesintroduktionen fungerar bättre och att vi får fler flexibilitetsavtal, ja då kan vi föra en sådan diskussion. Men då måste de skynda på sitt arbete, säger Anders Borg.