Oskarshamns officiella stadsvapen.

Kommunvapen byts ut på Wikipedia – "problematiskt"

Wikipedias egen tolkning av svenska kommunvapen är ett problem för alla svenska kommuner, enligt Riksarkivets heraldiker Henrik Klackenberg. Bland annat har Oskarshamns stadvapen plockats bort från Wikipedia och ersatts av en annan version flera gånger.

På Wikipedia, uppslagsverket på nätet där vem som helst kan gå in och redigera det som står, har istället en inofficiell version publicerats och företrädare för Oskarshamns kommun har försökt få det här rättat flera gånger utan att lyckas.

Sedan den 29 augusti finns nu rätt vapen på Wikipedia, men inte kommunens officiella version som har en murkröning i toppen av skölden.

Detta kan bero på att murkröningen skyddas av upphovsrättsregler, men från kommunens sida ser man helst att den officiella versionen används.

--Nu är det ju år rätt håll, men jag förstår inte varför man inte kan använda den officiella versionen när vi själva påpekar detta, det säger Ted Lindquist, marknadschef på Oskarshamns kommun.

Diskussion om vapen

Enligt vad P4 Kalmar erfar har långa och intensiva diskussioner om stadsvapen varit vanliga på Wikipedia. Ofta har upphovsrätt angivits som ett skäl att publicera inofficiella vapen.

– Det här är inte bara ett problem i Oskarshamn, det är ett problem för alla svenska kommuner och myndigheter, säger riksheraldikern Henrik Klackenberg.

Enligt honom har Wikipedia en egen heraldiker som ritar egna vapen utifrån de regler som finns för svenska vapen, den så kallade blasoneringen.

– Det får man göra, men det är inte de officiella.

Riksarkivet tillhandahåller sedan i maj bilder på korrekta vapen gratis för Wikipedia och andra via bildbanken Wikimedia commons.

Trots det är det ändå inte säkert att den version som syns på Wikipedia är densamma som används officiellt av t.ex. kommuner.

– De offieciella versionerna borde användas, säger Henrik Klackenberg till P4 Kalmar. Jag tycker Wikipedia sträcker sig för långt i sin oro för upphovsrätten just här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista