Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kulturemma: Konst vi gillar har betydelse

P4 Kalmars publiknätverksmedlem och kulturspanare Emma Sandebäck ger dig denna vecka en genomgång av höstens konstupplevelser.

Läs Emmas spaning via vår sajt!

Emma Sandebäcks kulturspaning 24/9 2014

Konstupplevelser

Visste ni det inte tidigare är det nu bevisat: konst kan lindra smärta! Forskning har visat att när högerhänta får en stark laserstråle på sin vänstra handrygg blir smärtan mindre om de tittar på en vacker målning.

Däremot upplevs smärtan som lika stor oavsett om försökspersonerna tittar på en ful eller intetsägande tavla, eller en vit skärm. Alltså konst vi gillar har betydelse! Därför får ni i dag tips på olika konstutställningar som går av stapeln i höst.

Kalmar konstmuseum invigde i lördags sin nya utställning Purity där fotografen David Magnusson har fotograferat finklädda amerikanska fäder med deras döttrar för att söka efter någon djupare förståelse för den s.k. Purity Ball, en ceremoni där unga flickor lovar att tills de gift sig förbli oskulder och därmed bli rena i både kropp och själ.Fäderna lovar i gengäld sina döttrar att skydda deras renhet.

Alla är de bilder som väcker tankar om familjerelationer, om kulturella skillnader (hade detta fungerat i Sverige..?) och om hur en skicklig fotograf kan förmedla känslor.

Utställningen Suecia Contemporare finns fortfarande chans att se, t.o.m. 19/10. Här har tio samtida konstnärer försökt ge sin bild av ett Sverige i dag genom barockens vision om Sverige som stormakt.

Utställningen ha tagit sin utgångspunkt i Erik Dahlbergs bok som med koppargravyrer gjorda mellan 1665 och 1715 ville skildra Sverige som ett storslaget land.

Virserums konsthall erbjuder Textilsommar 2014, en utställning om konsumtion, hållbarhet, mode och konst som pågår t.o.m. i början av december. Dessutom kommer i oktober utställningen Älgjakt– igen av Bertil Hertzberg som följer med två jaktlag efter tio års uppehåll. I början av oktober öppnar också utställningen Fyra decennier av dokumentation av Hammarkullen av Jens S Jensen.

Styr vi kosan åt sydväst mot Skånetrakten kan man i Helsingborg på Dunkers kulturhus se NordiskSalong mellan 25/10 och 11/1 (2015). En jurybedömd nordisk konstsalong med konstnärer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Grönland och Åland visas.

Här förekommer vitt skilda konstarter, bl.a. måleri, skulptur, grafik, foto, installationer och textil. Vinnaren får 30 000 kronor.

Även Moderna Museet i Malmö satsar på olika performativa uttryck från olika konstnärer verksamma runt om Östersjön i utställningen Society Acts. En form som tidigare funnits på museet 2006 och 2010 då med enbart svenska konstnärer. Nu tar man steget över havet!

Stannar vi på västkusten storsatsar Göteborgs konstmuseum med utställningen Skräckromantikens landskap – från Marcus Larsson till goth. Här ska 1800-talets skräckromantiska måleri möta dataspelens fantasylandskap, och inte minst skivomslag från t.ex. Black Sabbath.

Utställningen ska dra vidare till Stockholm och Helsingborg, vilket borde vittna om att man tror att utställningen ska dra folk. Det tror även jag, utställningen borde locka människor som kanske inte ser konstmuseer och utställningar som sin primära fritidssysselsättning, men som kan finna dragning i det som visas här.

Museets hemsida lovar också att vi får lära känna den svenska konstnären Marcus Larsson närmare, en konstnär som dog ung och utfattig i London trots att hans tavlor faktisk inbringat stora summor pengar. ”Ingen kunde som Marcus Larson få den mest oskyldiga skogsglänta att verka olycksbådande.”

Även Zornmuseet satsar på historiskt måleri i utställningen En målad historia, svenskt historiemåleri under 1800-talet där storslagna målningar som ofta använts i våra historieböcker och därmed också i stor utsträckning påverkat vår syn på den svenska historien visas ända fram till i mars 2015.

Liknande drag kan man se i Norrköpings Konstmuseums utställning Hem Längtan där ett tjugotal konstnärer från sent 1800-tal fram till i dag visas. Diskussion kring den goda smaken väcks med utgångspunkt i Ellen Keys Skönhet för alla. Är det viktigt att omge sig med vackra ting och vacker konst? Vad säger det om vårt förhållande till konsumtion?

I utställningen får man möta Richard Bergs porträtt av sin hustru, en idyllisk bild där hon har handarbetet i knäet för att sedan gå i klinch med det smått kaosartade småbarnslivet i förorten signerat Lena Cronqvist.

Tar man sig nu inte i väg på konstutställning kan man alltid köpa eller låna Lars Lerins senaste bok Naturlära: limes norrlandicus där hans akvarellmålningar som utgår från naturen runt omkring honom där årstider och naturens material är ständigt närvarande finns. Målningarna existerar tillsammans med hans egna anteckningar och betraktelser som varvas med citat från t.ex. August Strindberg.

Eller varför inte lyssna på två sommarpratare från årets skörd som är aktiva konstnärer; Bea Szenfeld och Nathalia Edmont? Bland sommarpratarna fanns också auktionshuset Lauritz vd, Mette Rode Sundström, som tillsammans med sin man samlar på konst och som skapat en tillflyktsort för konstnärer i Provence.

Du behöver alltså egentligen inte ens lämna hemmet för att få uppleva saker om konst, men vill du uppleva på egen hand får du allt ta dig ut!

Bibliotekarien hösttipsar

Oskarshamns bibliotekarier tipsar via sin sida ”Bokträdet” om barn- och ungdomslitteratur och därifrån kommer dagens tips.

Mörkret längst ner handlar om Alfred bor i samma hus som mörkret. Mörkret är läskigt, men kommer och hälsar på Alfred när hans nattlampa är trasig. Vad ska Alfred göra nu? Kan han bli vän med mörkret? En ”fin bok med vackert grafiska bilder” för barn mellan 1 och 6 år enligt Emelie Lindström.

Rebecka Åhlunds Ibland blir skogen vred har fått många fina recensioner. Boken för barn mellan 6 och 9 år handlar om Ella som är på sommarkollo där spökhistorierna flödar. Det sägs att sommarkollobarn har försvunnit i skogen, ”Skogen ger och skogen tar” som man säger... Spännande menar Karin Petersson!

Sist tipsar Emelie Lindström om romanen Delirium av Lauren Oliver för unga vuxna där kärleken ses som en sjukdom som går att bota och därför ordnar regeringen med operation för alla som fyllt 18 år. Lena ska snart bli opererad, något hon har sett fram emot. Tills den dag hon möter Alex och hon börjar få brännande känslor i magen. Vill hon fortfarande bli opererad..?

Veckans kulturtips

Skyndar man sig hinner man se Vida Konstmueums utställningar med Madeleine Pyk och Sven X-et Erixson under Skördefesthelgen. Båda dessa slutar 28 september, så det brinner i knutarna, men du hinner!

I helgen har du möjlighet att se konst på hela Öland, välj, vraka och se till att ta dig dit! Vill man hålla sig på fastlandet kan man se utställningen Småland från luften på Virserums konsthall där man kan se flygfoton från småländska tätorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".