Peter Lilja (M), Ronja Ismail (FP), Bodil Bagert (SPI), Christina Davidsson (C) och Jimmy Lord (KD). Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Val 2014 i P4 Kalmar

En borgerlig allians kommer styra Nybro

1:28 min

För första gången på tjugo år kommer en borgerlig allians att styra Nybro kommun. Det är Centerpartiet tillsammans med Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna och SPI Välfärden som nu har gjort upp om ett samarbete.

– Det känns väldigt bra. Vi har en stor och tuff utmaning att ta tag i men jag är väldigt nöjd med konstellationen vi har fått ihop i kommunen, säger centerpartisten Christina Davidsson till P4 Kalmar.

Den gångna mandatperioden har Centerpartiet och deras blivande allianspartner Moderaterna haft olika uppfattningar i flera centrala frågor - och frågan är hur man nu kommer vidare.

– Det har varit en ambition i de här disskussionerna vi har fört nu, att vi tror på det här och vi känner att det här är ändå en bra och framkomlig väg. Och nu är det samarbete, tillförsikt och framåt som gäller, fortsätter Christina Davidsson.

Det blir en Center-ledd allians med alla de borgerliga partierna och SPI Välfärden som kommer att styra Nybro de kommande åren.

Det blir ett minoritetsstyre som kommer söka stöd från Socialdemokraterna. Man kommer i första hand försöka göra upp brett och inte förlita sig på passivt stöd från Sverigedemokraterna, säger Christina Davidsson (C) som nu blir ordförande i kommunstyrelsen i Nybro.

Men de historiska trätorna mellan Moderaterna och Centerpartiet är flera. Utförsäljningen av fastigheter är en fråga där man har fortsatt olika ståndpunkter.

Peter Lilja är Moderat ordförande i Nybro, och han har inte ändrat sig om fastighetspaketet:

– Nej, det har jag inte gjort. Både jag och det parti jag företräder är fast beslutna i den här frågan, och vi tror att det här är en viktig väg framåt för Nybro kommun.

P4 Kalmar: Vill du fortfarande driva igenom det?

– Jag tror att vi ska fortsätta det arbete som är påbörjat, säger Peter Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista