1 av 2
Ilko Corkovic (S) blir nytt kommunalråd och Sofie Loirendal från Framtid Öland blir förste vice ordförande. Foto: Nick Näslund/Sveriges radio
2 av 2
Socialdemokraterna och nya partiet Framtid Öland på presskonferens i Borgholm. Foto: Nick Näslund

Så blir nya styret i Borgholm

5:57 min

Socialdemokraterna och det nya partiet Framtid Öland inleder ett valtekniskt samarbete och kommer att styra Borgholms kommun de närmaste fyra åren. Den uppgörelsen presenteras just nu på en presskonferens i Borgholm. Nytt kommunalråd blir socialdemokraten Ilko Corkovic.

– Det har varit intensivt, som en valrörelse till, säger Ilko Corkovic (S) som blir kommunstyrelsens ordförande.

Sofie Loirendal från Framtid Öland blir förste vice ordförande.

De förväntar sig stöd av ytterligare politiker under fullmäktige i Borgholm i kväll, men är hemlighetsfulla med varifrån det stödet kommer.

Samarbetet innebär att Borgholm får ett minoritetsstyre med 16 av 35 mandat i kommunfullmäktige. Men både socialdemokraterna och Framtid Öland har försäkrat sig om passivt stöd från flera andra partiet.

På en presskonferensen i dag sa partiernas företrädare att både Socialdeomokraterna och Framtid Öland gjort samma valanalys. De är de två stora vinnarena, som båda gick framåt. De tolkar väljarnas budskap som att de kräver förändring.

– Vi vill arbeta med stor öppenhet även mot andra politiker, säger Ilko Corkovic.

Därför räknar de med att få tillräckligt med röster vid kommunfullmäktigemötet i Borgholm i kväll där P4 Kalmar är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista