Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Förre ägaren för Bong besviken över varsel

1:06 min

Bong, kuverttillverkaren i Nybro med anor från mitten av 1800-talet, läggs ner när ägaren flyttar tillverkningen utomlands. Som mest för cirka 30 år sen hade dåvarande ägaren Ljungdahls 800 anställda - och Hans-Ivar Ljungdahl, som var med och sålde bolaget, är besviken i dag.

– Det är ju hemskt sorgligt, framför allt för de som blir drabbade nu, men även för bygden och orten Nybro, säger Hans-Ivar Ljungdahl, som fortfarande är aktiv i Nybro företagargrupp.

Hade du väntat dig den här utvecklingen när ni sålde företaget? Var det något ni såg i framtiden?

– Abosut inte. Först sålde vi en del till företagsfinans, sedan fick vi ihop ett samarbete med Munksjö som vi upplevde som en stabil och bra ägare. Tyvärr så såldes Munksjö av Ljundahlsdelen, och där började egentligen avvecklingen, tyvärr.

Är du besviken på de här nya franska ägarna?

– Ja, jag kan väl inte säga att jag jag direkt stöttar den här typen av besked. Men företagsekonomiskt så måste ett företag gå ihop, och det finns en otrolig överproduktion av kuvert i världen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista