Foto/montage: Nick Näslund/Sveriges Radio
Val 2014

S, V och MP bildar majoritet i Emmaboda

1:12 min

I Emmaboda höjs nu skatten med 50 öre, samtidigt som det står klart att Socialdemokraterna får ihop en majoritet sedan de kunnat enas med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ett av kraven från de mindre partierna som till slut fick gehör av S var att få varsin ordinarie plats i kommunstyrelsen.

– Nu har vi fått en hel del insyn, bland annat har vi fått en ordinarie plats i kommunstyrelsen och i socialnämnden, vilket var viktigt för oss, säger Daniel Miletic, ordförande för Vänsterpartiet i Emmaboda.

Efter två bud från Socialdemokraterna som förkastades av Miljöpartiet och Vänsterpartiet så har de nu till slut kommit överens om en valteknisk samverkan då både MP och V får varsin ordinarie post i kommunstyrelsen.

I övriga nämnder kommer det antingen bli en vänsterpartist eller en miljöpartist som sitter som ledamot. Vänstern fick platsen i socialnämnden vilket varit viktig för dem.

Socialdemokraterna har de senaste fyra åren styrt tillsammans med bara MP – vilket då räckte för att få majoritet. Nu blir det alltså MP, S och V – en konstellation som Ann-Marie Fagerström (S) ser fram emot att leda.

– Vi är tre partier som kommer ta ansvar i Emmaboda kommun och det är bra partier så jag tror det här kan bli riktigt bra.

Nu påbörjas arbetet med att kunna enas om ett budgetförslag, där Vänsterpartiet har flera önskemål.

– Bland annat vill vi avskaffa de delade turer i omsorgen.

Ann-Marie Fagerström säger så här om möjligheterna att blidka V:s krav på delade turer i omsorgen:

– Kan vi få bort delade turer fullt ut så är jag glad för det men vi får lite steg i taget tror jag för att lyckas.

Och på grund av att ekonomin har utvecklats sämre än väntat har nu också S, MP och V enats om att höja kommunalskatten med 50 öre. Beslutet är fattat i kommunstyrelsen och väntas fastställas på nästa fullmäktigesammanträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista