Målilla GP 2012. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Klart med GP-speedway i Målilla 2015

6:30 min

Målilla Motorklubb har skrivit avtal om att få arrangera GP-tävling i speedway även 2015. Det blir tionde gången som banan i Målilla blir plats för en deltävlingarna.

2005 var första gången som Målilla MK fick arrangera en GP-tävling i speedway. Under åtta år i rad kördes GP i Målilla men sedan bröts sviten och 2013 avgjordes de båda svenska deltävlingarna i Göteborg och Stockholm.

Till 2014 var Målilla tillbaka igen som arrangör och nu är det klart med förlängning.

– Det blir tioårsjubileum vilket känns stort, säger Målilla motorklubbs ordförande Ove Johansson till P4 Kalmar.

Att det skulle bli ytterligare en GP-tävling i Målilla var långt ifrån säkert.

-- Det var det definitivt inte men våra funktionärer gör alltid en fantastisk insats och det bär frukt som vi skördar nu, säger Ove Johansson

De första årens tävlingar i Målilla kördes i augusti men senast avgjordes den redan i juni. Från början var det tänkt att nästa års tävling också skulle ha körts i juni men ändringar i tävlingsschemat gör att tävlingskvällen blir lördagen den 25 juli.

– Det känns riktigt bra mitt i semestern för många åker långväga till tävlingen. Jag tror det blir en riktigt härlig sommarkväll i skogen, säger Ove Johansson.

Drygt 10 000 besökare brukar komma till tävlingarna på banan i Målilla vilket ger ett bra tillskott i klubbkassan.

– Det är mycket viktigt tillskott men vi försöker få vår ekonomi att gå runt utan GP för det är inget vi vet om vi har i tid och evighet, säger Ove Johansson.

Att både få arrangera GP och ha tre förare från klubben i startfältet ser han som viktigt för sponsorintresset på sikt i Målilla Motorklubb och Dackarna. Den nya överenskommelsen gäller för en säsong och klubben har inte krävt att få längre avtal för att inte riskera att missa arrangemanget helt.

Att Målilla Motorklubb kommer stå som GP-arrangör för 10:e gången 2015 överstiger alla förhoppningar när klubben började jobba med idén i början av 2000-talet säger Ove Johansson:

– Det kunde jag aldrig tro, vi var så glada att vi fick ett GP till motorstadion. Att det sedan skulle bli 10 gånger fanns inte i min vildaste fantasi.

– Jag är så stolt över alla våra funktionärer för de är de som gjort arbetet så bra att BSI vill komma tillbaka säger Ove Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista