Foto: Fredrik Sandberg/TT och Nick Näslund/Sveriges Radio

Nu ska hastigheten sänkas i Berga

I Kalmar blir nästa steg nu att införa sänkt hastighet i bostadsområdet Berga lovar samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

– Äntligen tar kommunen tag i trafiksituationen i Berga genom ett första steg med sänkt hastighet. Vi har väntat i flera år, säger Jan Berglund, en av de boende.

Han hoppas det här är ett första steg, där kommunen framöver går vidare och även inför till exempel fartgupp för att se till hastigheterna följs.

Efter krav på att samtliga kommuner i landet gör en översyn över sina hastighetsbegränsingar så har även tjänstemänen i Kalmar kommun tagit fram en ny hastighetsplan.

Politikerna har tidigare tagit beslut om att införa de delar i planen som gäller ytterområdena, som Rinkabyholm och Lindsdal, där det i dag sitter 30- och 40-skyltar på flera ställen där hastigheten tidigare var högre.

Tanken var egentligen att Kalmar kommun skulle gå vidare och införa förändringar även i Kalmar tätort under hösten. Ett förslag låg på bordet inför samhällsbyggnadsnämndens möte i augusti men sköts upp. Orsaken var bland annat att de delar som innebar sänkt hastighet på infartslederna till centrum inte hade förankrats hos handeln.

För att kunna gå vidare med hastighetsförändringarna under hösten så kommer nu samhällsbyggnadsnämnden bryta ut de delar av hastighetsplanen som går att genomföra redan nu.

– Vi kommer börja med bostadsområdet Berga, och ta beslut vid mötet i november, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mattias Adolfsson (S).

I just Berga har det i många år funnits ett missnöje med trafiksituationen där trafikanter "genat" genom bostadsområdet. Det har också genom åren varit ett antal olyckor i korsningar med dålig sikt.

– Vi har varje år ett antal incidenter med lekande barn och bilar som kör i hög hastighet längs gatan. Farten måste ner rejält för att inte fler olyckor ska inträffa. Under de 15 år som jag bott här har vi haft tre-fyra krockar i gathörnet närmast vår fastighet, säger Jan Berglund, som bor på Villagatan.

I den kommande hastighetsplanen föreslås nu sänkta hastigheter från 50 till 30 på de flesta av gatorna inne i bostadsområden, som Berga. Samtidigt blir det 40 kilometer i timmen på genomfartsleder, som till exempel Tallhagsvägen där hastigheten idag är 30 kilometer i timmen.

Det finns visserligen en del pengar avsatta till fysiska åtgärder men några nya fartgupp är inte att vänta inne i själva bostadsområdena. Mattias Adolfsson (S) ser däremot gärna att man köper in fler digitala skyltar som upplyser trafikanterna om hur fort de kör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".