Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Förslag: Alla vårdbesök ska kosta 200 kronor

Får faktura en gång i månaden
3:07 min

I ett nytt förslag som presenteras i dag ska alla vårdbesök kosta 200 kronor oavsett var och när besöket sker. Dessutom kommer inga betalningar ske på sjukhusen längre utan du får istället hem en faktura i brevlådan en gång i månaden.

I dag finns flera olika avgifter inom sjukvården, beroende på hur ditt läkarbesök kommit till, när det sker och var det sker. Läkarbesök på sjukhusen är dyrare än de vårdcentralerna t ex. Men från årsskiftet blir det lika för alla såna här vårdbesök. 200 kronor.

Riktade undersökningar, som till exempel när man vill att kvinnor gör mammografiundersökningar, ska kosta 100 kronor.

Provtagningar och röntgenundersökningar blir gratis.

När man införde system med flera olika avgifter för läkarbesöken var det bland annat för att uppmuntra folk att söka vård på dagtid – och inte på kvällar och helger då landstinget har mindre personal – och vården är dyrare. Men landstingsrådet Anders Henriksson (S) ser ändå inga risker med att förändringen skulle innebära att folk börjar ändra sitt beteende.

– Det har varit en överskattad tro att man kan styra patientströmmarna med patientavgifterna, säger Anders Henriksson, och pekar på de erfarenheter som finns i Värmland, där förändringen gjorts och där även en forskare studerat konsekvenserna.

När det nu blir 200 kronor för alla vårdbesök innebär det också att det inte är någon skillnad vilken slags personal du möter. Sjuksköterskebesöken som tidigare bara kostat en hundralapp blir därmed plötsligt dubbelt så dyra.

– I och med att högkostnadsskyddet ligger kvar på 1100 kronor påverkas de flesta inte av det, säger Anders Henriksson (S).

En annan nyhet som väntar vid årsskiftet, om förslaget från den rödgröna landstingsmajoriteten går igenom, är att det är slut med betalningar med kort i kassan. Istället ska nu alla som besöker vården få en faktura i slutet av månaden där kostnaderna för alla besök finns med. Dessutom ska frikorten i plast försvinna och landstingets datorer håller istället håller koll på när det är dags att få gratis vård.

Förändringen väntas frigöra 75 000 arbetstimmar då personalen inte behöver lägga tid på att ta betalt eller tillverka frikort. Men förändringen är inte tänkt som en besparing utan som ett sätt att minska den administrativa bördan på vårdan. Allt som allt blir avgiftsförändringarna ett nollsummespel, där en del får betala mer, och andra mindre, men där landstinget som helhet går plus minus noll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".