Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Uppmanar: Drick inte vattnet i kranarna på länssjukhuset

Patienter och personal på länssjukhuset i Kalmar uppmanas till att inte dricka av kranvattnet där idag och under helgen. Det har nämligen läckt ut ett ämne som kan orsaka illamående i varmvattnet. 

Problemet upptäcktes på förmiddagen, efter att vattnet luktat lite konstigt.

Läckan har fixats och rören håller på att spolas. Men för att vara helt säkra på att ämnet är borta väntar landstinget fram tills måndag morgon innan de ger tummen upp till att dricka kranvattnet igen.

– Anledningen är att ett rapsoljederivat kommit ut i varmvattnet i hus 18 på sjukhusområdet. Detta efter ett läckage vid en värmeväxlare i huset. Upptäckten gjordes sedan vattnet börjat lukta konstigt på fredagen, skriver landstinget i ett meddelande till media.

– Även om kallvattnet inte är påverkat så levereras dricksvatten på flaska för närvarande och förberedelser pågår för att placera ut vattentankar i anslutning till byggnaden.

– Rapsoljederivat är i sig inte farligt för människan, men kan ställa till obehag i form av illamående, meddelar Perry Essén, basenhetschef för landstingets fastighetsdrift.

Fakta: Hus 18 på länssjukhuset

I hus 18 har kirurg-, kvinno- och barn- och ungdomsklinikerna vårdavdelningar. Förlossnings- och neonatalavdelning finns också i byggnaden.

Källa: Landstinget i Kalmar län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".