Marianne Dahlberg (S) står framför en ny utsmyckning av huvudbiblioteket i Kalmar som invigs på måndag, en tavla av Linda Wallin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Kulturlivet avgör om Kalmar får en samordnare för kulturturism

Marianne Dahlberg (S) om vad hon ska göra under Ljus på kultur
1:36 min

Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Kalmar kommun, Marianne Dahlberg (S), kommer inte driva frågan om att skapa en tjänst som kulturturismsamordnare i kommunen, motsvarande den som finns för idrottsturism.

Det finns de som tycker att det borde skapas en tjänst som samordnar kulturturismen i Kalmar kommun, så som man gjorde för idrotten för några år sedan genom evenemangsbolaget Destination Kalmar. Förslaget har lagts fram av Ingegerd Petersson (C), som är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar kommun.

"En tjänst som kulturturismsamordnare, som tillsammans med kulturinstitutionerna, föreningslivet och universitetet skapar kulturaktiviteter för att dra fler kulturturister med nya kulturella intressen till Kalmar."

Marianne Dahlberg (S), som är ordförande i nämnden, tycker att förslaget är bra men hon kommer inte att driva frågan.

– Jag tänker nog inte som politiker ta mina kamrater, i varken kommunstyrelse eller -fullmäktige, i örat och säga att nu måste vi satsa på det här. Blir det här bra, och det finns en sådan önskan och en kraft, så kommer det bli så, säger Marianne Dahlberg.

Hon menar att kulturlivet självt – föreningar, företagare, kulturarbetare och kommuninvånarna – måste visa att det finns ett behov, och att man kan locka besökare utifrån till stora evenemang. Och därmed skapa en grund för att det växer fram en organisation där kulturen får samma status som idrottsevenemangen har fått, hos kommunens evenemangsbolag Destination Kalmar till exempel.

Bland annat hoppas hon att kulturfestivalen, Ljus på kultur, som startade i går kan skynda på den utvecklingen.

– På det viset växte faktiskt arbetet med idrottsturismen fram, och det kommer det kanske göra med kulturen också. Jag hoppas det, säger Marianne Dahlberg (S).

En som skulle ha nytta av en förstärkning på området är Pär Isralesson, som är kulturutvecklare och ansvarig för Ljus på kultur i Kalmar.

– Att till exempel samordna så här många arrangörer tar otroligt mycket tid, jag har lagt mycket mer tid än jag hade trott jag skulle behöva. Det tar tid att göra större arrangemang och det är klart att skulle man få en förstärkning så skulle det vara jättebra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".