Foto: Ove Lernå/Sveriges Radio

Inga länslag i Smålandskavelns seniorklasser

Göran Svensson, SOK Viljan: Jag är inte förvånad
2:52 min

När orienteringssäsongen avslutas med Smålandskaveln i helgen så finns inte något seniorlag från Kalmar län med i vare sig dam- eller herrklass. En vikande trend som fortsätter bland länsklubbarna.

– Jag är inte förvånad, så här har det sett ut några år att vi tappat seniorer i länsklubbarna, säger Göran Svensson ordförande i SOK Viljan från Oskarshamn.

Smålandskaveln är den traditionella avslutningen på orienteringssäsongen. I år avgörs stafetten kring High Chaparall i Jönköpings län.

I tävlingen ingår både natt- och dagsträckor men lagen innehåller bara fyra eller fem tävlande. Ändå finns inga klubbar från Kalmar län finns med i seniorklasserna.

– Vi får inte ihop lag i seniorklassen, säger Göran Svensson.

Länsklubbarnas medverkan i huvudklasserna har successivt minskat senaste åren.

– Orienteringen har gått tillbaka generellt i deltagarsiffror de senaste 10 till 20 åren och så kommer länsklubbarna från relativt små orter med små utbildningsmöjligheter som gör att de aktiva flyttar, säger Göran Svensson.

I junior- och ungdomsklasserna ser det bättre ut än bland seniorerna:

– Ungdomsklasserna är stora nu och fylls på hela tiden så inom några år ser det betydligt bättre ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".