1 av 2
Bo Nilsén och Bo Sjöberg. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Hyresgästerna filmas när de slänger sopor

Byggebo: "Mycket bättre sedan kameran sattes upp"
1:15 min

Hyresgäster som lämnar bland annat elektronikskrot i Byggebos återvinningshus i Kristineberg i Oskarshamn blir filmade.

Det vare efter sommaren som det kommunala bostadsbolaget tröttnade på att hitta sopor och matrester i huset och satte upp en kamera.

Bo Sjöberg är den som brukar tömma rummet med elektronikskrot. Ett jobb som var riktigt  otrevligt säger han:

– Mycket blandat här med matrester och allt annat än riskavall. Sommartid samlas både råttor och flugor där inne och lukten där inne är oerhörd, det är fruktansvärt.

Har det blivit bättre?

--  Mycket bättre sen den kom upp.

I hörnet av en parkeringsplats i Kristineberg står ett fyrkantigt hus som används för att lämna  gamla tv-apparater – glödlampor och annat. När man öppnar dörren möts man av flera burar för elektronik och små lådor för annat som får slängas där.

Men till det som får slängas hör inte matrester, pizzakartonger och sopor. Därför sitter en filmkamera i ett hörn inne i huset.

Just att tv-övervaka brukar vara känsligt – och på Hyresgästföreningens regionkontor säger man att man förstår problemet men tycker att är fel väg att gå.

Bo Nilsén som är miljöansvarig är nöjd med hur det fungerar nu och varken Hyresgästföreningen eller Byggebo har fått in någon kritik från boende i området.

– Inte några reaktioner från våra hyresgäster, utan resultatet talar för sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".