Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Rikskrim varnar för kriminella grupperingar

När Rikskriminalen i en färsk rapport pekar ut 55 områden i landet där kriminella gäng har ett oroväckande stort inflytande finns två stadsdelar i Kalmar med. Det gäller Berga och Norrliden.

Det har visat sig när polisen nu för första gången har kartlagt gängverksamheten i Sverige, uppger Ekot och Östra Småland.

"De kriminella grupperna har här en bred förankring i ungdomsmiljön", heter det i rapporten från Rikskrims underrättelseverksamhet.

 I stadsdelen Berga anlades en brand 2011, som ödelade en stor del av köpcentrat där. Sedan dess har en hel del stödinsatser förekommit. Ändå planerar Kalmar kommiun att skära ner öppethållandet på fritidsgårdarna i området.

  Rapporten tyder på att insatserna bör fortsätta. I den hävdar Rikspolisstyrelsen att hot mot vittnen och övergrepp i rättssak och därmed också rädslan ökat i området.

Tillträdande polisområdeschefen Patrik Oldin lovar att områdespoliserna ska bli mer synliga i de aktuella områdena.

-Det är viktigt att de boende där får lära känna polisen och att vi får lära känna dem. Det ger mer trygghet, säger han.

Kartläggningen visar att det i dag finns problem med kriminella nätverk i 55 områden utspridda i 22 städer.  

Rapporten ska nu användas för att ta fram konkreta handlingsplaner i kampen mot de kriminella gängen.

Syftet är möta medborgarna och försöka leverera den polisverksamhet som de och dessutom att komma åt grogrunden som bildar den här kriminella verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".