Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget vill satsa mer pengar på konst

Uppdaterat måndag 27 oktober 2014 kl 18.58
Publicerat måndag 27 oktober 2014 kl 12.46
Länets konstnärer är glada över beskedet
(0:36 min)
Huvudentrén på Västerviks sjukhus, där man både har rinnande vatten, gröna växter och konst. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Den rödgröna majoriteten i landstingsstyrelsen planerar att fördubbla anslaget för konstnärlig utsmyckning när man bygger nytt eller bygger om - genom att följa den så kallade enprocentregeln.

På tisdagen ska majoriteten presentera sitt förslag till landstingsbudget och där ingår det alltså att man vill leva upp till enprocentregeln - en rekommendation från Statens konstråd som innebär att en procent av byggkostnaden i ny- och ombyggen ska gå till konstnärliga utsmyckningar.

De senaste åren har landstingsledningen fått mycket kritik för att de inte har gjort det. Landstinget har inte ens följt sin egen policy om 0,5 procent.

P4 Kalmar har till exempel berättat om den nya hälsocentralen i Borgholm som fick låna tavlor av en konstnär till invigningen och i de senaste större byggprojekten har man tagit in den konstnärliga kompetensen alldeles för sent. I den bästa av världar arbetar man tätt tillsammans med arkitekten redan från början.

Stina Siljing och Tone Ougaard jobbar som konstnärer i Kalmar och de är glada för beskedet idag.

– Det känns som en seger, det handlar om vår överlevnad, säger Tone Ougaard.

– Det känns som allt vårt engegemang har gett resultat, säger Stina Siljing.

Konstnärerna, som har ateljéplats på Lindö i Kalmar, har gått samman flera gånger för att försöka påverka politiker och tjänsteman. De har bjudit in dem för samtal och förklarat hur mycket det betyder för en enskild konstnär att offentliga institutioner förstår värdet av deras arbete och också drar nytta av det i bygge av skolor och sjukhus, vårdcentraler och bussterminaler.

– Dessutom anser vi att konsten lyfter en miljö, speciellt en miljö där man är utsatt, som i sjukvården, säger Stina Siljing.

Men det räcker inte med pengar, det krävs en organisation också som kan leva upp till målet.

– Varje gång det startar en byggprocess måste någon hålla i detta och se till att det blir av, påpekar Tone Ougaard.

Det är mycket troligt att de rödgrönas förslag om att införa enprocentregeln går igenom eftersom oppositionen i landstinget har krävt en ändring länge. Det byggprojekt som står näst på tur, där enprocentregeln i så fall kan komma att tillämpas, är det planerade bygget av nya psykiatrilokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".