Madeleine har på sig en klassisk klänning från 50-talet - smal midja, färgglad och fri vidd i kjolen. Foto: Privat

Blogg: Ju äldre plagg - desto mer värt

Vår vintageexpert Madeleine Petersson går i sitt nya blogginlägg igenom hur trenderna sett ut genom tiderna. Hon tipsar också om att ifall du har en klänning från 1920-talet så ska du vara väldigt glad. 

Läs Vintage-Maddes blogginlägg!

Vintage-Maddes blogginlägg 28/10 2014

Tidernas trender

Ibland kan det vara intressant att gå tillbaka i tiden och se hur trenderna har sett ut genom tiderna. Många modeskapare inspireras av hur kläderna såg ut från förr. En gyllene regel är att ju äldre ett plagg är - desto mer värt är det.

Det kan vara väldigt svårt att få tag på ett plagg från 20-talet men om man lyckas att lägga händerna på en härlig klänning med paljetter på så kan man vara glad att ha en sådant vackert plagg i sin ägo!

Här kommer en kort sammanfattning om trenderna från 20-talet till 80-talet!

1920-talet - Tjejerna började dansa charleston och röka cigaretter - något som var banbrytande för denna tid! Kvinnorna lindade in sina bröst för att de skulle få den pojkaktiga kropp som var så populär då och kjolen åkte upp till knäet så att det skulle bli lättare att dansa!

1930-talet - På 30-talet så stramades stilen upp och man skulle ha smala höfter, markerad midja och hög byst. Andra världskriget började under 30-talet och när männen skulle ut i kriget så skulle kvinnorna ta över männens jobb vilket gjorde att klädstilen ändrades efter detta också och blev mer praktisk.

1940-talet - Stilen blev mer kvinnlig under detta årtionde, midjan markerades ännu mer och axlarna var breda. Axelvaddar förekom ofta under 40-talet. Kriget tog slut 1945 och redan här börjar vi ana en trend som skulle bli stark på 50-talet - färgerna började komma mer och mer!

1950-talet - Christian Dior kom med sin stil The New Look som skulle influera hela 50-talet då man skulle ha getingmidja, hög byst och breda höfter. Måtten 90 cm i byst, 60 cm i midja och 90 cm i höfter var det ultimata kroppsidealet. Att använda korsett var att föredra för att få dessa nästan omöjliga mått. Efter krigstiden hade man törstat efter färg så 50-talet fick bli det sorglösa årtiondet som fylldes med glada färger och vackra snitt på klädesplaggen.

1960-talet - Pojkflickan har kommit tillbaka! Modellen Twiggy satte trenden med sin androgyna look; kort hår, smal kropp, stora ögon med långa ögonfransar. Man hade gärna på sig byxor men också kortare klänningar och minikjolar. 

1970-talet - Med vida byxor och tajta överdelar så har man 70-talets klädstil i ett nötskal. Silhuetten var naturlig och följde kroppen, frigörelsen var här för att stanna! Kvinnorna slutade använda bh:ar och revolutionen var ett faktum. Mah Jong gjorde sköna baskläder med snygga mönster och blev stilbrytande för 60 och 70-talet.

1980-talet - Powerkvinnan föds med breda axlar, markerad midja och smala höfter. Våfflat eller krulligt hår, starka färger på kläder och skor, mobiltelefonen kom till stan men såg snarare mer ut än en tegelsten än en liten mobil. Axelvaddarnas revansch!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".