Foto: Anders Wiklund/TT

Två stora darttävlingar kommer till Kalmar

Två stora darttävlingar kommer till Kalmar i vår. Riksserien för lag spelas i sporthallen i januari och individuellt SM spelas på stadshotellet i mars.

– Svenska dartförbundet vill att sista riksseriesammandraget ska vara på ett gemensamt ställe. Det är 94 lag i årets upplaga, berättar Stefan Petersson som är ordförande för Götalands dartförbund.

– Det kommer att bli mäktigt. Vi är inte vana vid att det är så mycket folk på en tävling. Jag kan tänka mig att det kommer 450 till 500 personer på den här tillställningen. Nu är hela Sverige här!

Vid de individuella SM-tävlingarna kan några spelare vinna en biljett till Winmau World Masters som hålls i Hull i Storbritannien varje höst. 

Götalands dartdistrikt innehåller 13 klubbar och 140 tävlingslicensierade spelare.

– Vi finns från Ronneby i söder till Västervik i norr, säger Stefan Petersson.

I dag är det få pubar som har darttavlor framme. Istället har sporten fått flytta in i egna lokaler.

– I Kalmar finns det bara ett uteställe som har darttavlor och det är på biljardcaféet. Vi tar väldigt mycket plats för krögarna, eftersom vi behöver ungefär fem meter ut från väggen. Jag förstår att utrymmesmässigt är vi en klumpig sport.

I Kalmar finns klubben Pilkompaniet som håller till i en källarlokal på Adelgatan, mitt emot cykelaffären. I Mörbylånga har dartklubben ett eget hus, precis som klubbarna i Målilla och Gunnebo.

– Jag tror att Västervik spelar på en pub, men jag har inte hunnit besöka dem ännu. De är ganska nystartade.

Fakta: Dart i Sverige

Dart har spelats i hundratals år, men det var först på 1960-talet som darten kom till Sverige. År 1973 bildades Svenska Dartförbundet, där idag nio distriktsförbund ingår. Svenska Dartförbundet är sedan år 2009 medlem i Riksidrottsförbundet (RF).

Källa: Destination Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".