Foto: Jessica Gow/TT

Rödgrönas vision: ett helt tobaksfritt län

"Rökningen är väldigt skadlig"
1:39 min

Alla ska fimpa inom tio år. Det är de rödgröna landstingspolitikernas vision i budgeten som presenterades i dag.

Men ingen av de rökare som vår reporter träffade i Kalmar trodde att det var ett realtistiskt mål:

– Jag tror inte på att det kommer bli tobaksfritt men jag tycker ändå det är bra, säger en kvinna.

Vad skulle krävas för att du skulle sluta?

– Jag har alltid sagt att jag ska sluta när jag blir lite äldre och bildar familj.

Du behöver bli gravid helt enkelt?

– Ja, eller hur! svarar kvinnan och skrattar.

Att få länet tobaksfritt är alltså en av satsningarna i den rödgröna landstingsmajoritetens budget. Rökning är orsaken till mycket ohälsa och därför ska en handlingsplan utarbetas för att få till det tobaksfria länet.

– Rökningen är väldigt skadlig, den kostar enligt olika beräkningar upp emot 30 miljarder för samhället i helhet, säger landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S).

Är det ett realistiskt mål?

– Det är en väldigt hög ambition.

Politikerna vill också satsa 60 extra miljoner på bättre tillgänglighet och bättre vårdkvalitet. Innan mandatperioden är slut 2018 ska det inte finnas några vårdköer.

– Vi har ju haft väldigt höga ambitioner när det gäller Sveriges säkraste sjukvård och där är vi nu. Det är viktigt att ha de här höga ambitionerna för att kunna modernisera sjukvården ytterligare, säger Anders Henriksson (S) landstingsstyrelsens ordförande.

Centerpartiets landstingsråd Christer Jonsson tycker att budgetförslaget från den röda landstingsmajoriteten saknar viktiga förslag. Bland annat tycker han det saknas förslag om hur man ska utveckla vården på mindre orter i länet och för palliativa vårdplatser i Västervik.

I ett pressmeddelande skriver också att han tror det kommer bli svårt att leva upp till de höga målen om att få bort vårdköerna när den nya rödgröna regeringen planerar att ta bort den så kallade Kömiljarden.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".