Polisbil. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Saknas ofta bevis när ordningsvakter anklagas för våld

"Lätt att passera kanten för våldsamt motstånd"
2:13 min

Två unga män hävdar att de är oskyldiga – och att de utsatts för våld av ordningsvakter i Kalmar. Båda beskriver en stor besvikelse och oro för att de inte har någon chans att få sin version prövad på rätt sätt.

Ett problem är att det ofta saknas bevis i sådana här fall, det behövs bilder och filmer, och oberoende vittnen och det saknas ofta. I Stockholm har landstinget satt upp övervakningskameror i vissa rum där väktarna på Stockholms länstrafik (SL) arbetar för att minska antalet antalet klagomål på vakterna.

Samtidigt är man skyldig att göra som ordningsvakterna säger. De har rätt att använda så mycket våld som krävs för att bryta ett motstånd.

– Det är lätt att passera kanten för våldsamt motstånd, det är nästan så att man gör det bara genom att finnas till, säger Conny Jörneklint, som är lagman vid Kalmar tingsrätt.

Han konstaterar att det är ovanligt att anmälningar mot ordningsvakter leder till åtal, och gör de det frias de oftast i rätten.

Den här typen av fall ses som fall av så kallad enkel beskaffenhet, de är så pass enkla att polisen själv kan sköta utredningarna, man behöver inte koppla in åklagare och det är inte heller tal om någon internutredning.

Samtidigt är det polisen som utbildar, fortbildar och godkänner ordningsvakterna och det är polisen de arbetar för även om de är anställda av olika näringsidkare bland annat.

Hur gör då polisen för att garantera att det inte uppstår en jävsituation i samband med utredningarna?

– I de flesta fall har inte förundersökningsledare något samröre över huvud taget med ordningsvakterna. Någon samverkan har vi mycket sällan med dem, säger Johan Bruun, som är polisens informationschef i Kalmar.

Hur vet du det?

– Ja, rent personligt kan det vara så att man känner varandra i en liten stad. Den här bedömningen har man gjort, det är de här riktlinjerna vi har fått från statsmakten och vi jobbar efter dem. Är man inte nöjd med polisens beslut kan man överklaga det och då får åklagare överpröva om beslutet är rätt eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".