Bilar kör på en gata på natten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Hävdar att han är offer för ordningsvakterna

Erika Norbergs reportage: Ord står mot ord och ofta saknas vittnen
9:16 min

På onsdag nästa vecka ställs en 26-årig man från Kalmar inför rätta misstänkt för våldsamt motstånd efter ett besök på krogen i Kalmar i oktober 2013. Själv säger han att han är oskyldig.

Han menar istället att det var han som blev offer för ordningsvakter den kvällen.

– Jag kommer fram för att kommunicera med dem, jag blir ivägknuffad och de skriker åt mig, där efter blir jag attackerad. De stryper mig praktiskt taget.

Det var i samband med en konsert på en krog i Kalmar som han gick fram till några vakter som anklagade en annan kille för att ha kastat ett glas på bandet som spelade.

Han säger att han hade sett hur glaset välte från en högtalare där någon hade ställt det ifrån sig, det var ingen som kastade glaset enligt honom. Men vakterna ville inte prata, enligt den 26-årige mannen gick de väldigt snabbt till fysisk handling.

26-åringen, som var helt nykter den kvällen och alltid är det enligt honom själv, säger att en av vakterna tog ett farligt grepp om hans arm och vred den ur led, och att vakten tryckte sin armbåge mot hans hals och adamsäpple, och att de förde honom genom lokalerna som om han var en farlig brottsling.

26-åringen anmälde vakterna för misshandel och det tog ett tag innan han insåg att han själv också var anklagad.

– Jag vet inte exakt, när jag fick hem ett brev kanske. Sedan när jag väl var på polisstationen för förhör blev det väldigt diffust för mig om det var jag som hade gjort anmälan först, eller om det var de som hade gjort det.

Hans anmälan om misshandel lades ner, polisen som skötte utredningen vill inte kommentera fallet för P4 Kalmar men säger att man alltid jobbar för att ordningsvakter som anmäls inte ska åka någon gräddfil, som han uttrycker det.

I det här fallet finns det vittnen som bekräftar 26-åringens version i förundersökningen, men det räckte alltså inte för att anmälan om misshandel skulle leda vidare.

På onsdag nästa vecka är det huvudförhandling i tingsrätten i Kalmar. Då är det 26-åringen som står åtalad.

– Inför mig själv så vet jag att jag har ett gott samvete, jag vet att jag har talat sanning hela tiden.

Tidigare i höst berättade P4 Kalmar om en 18-årig kille från Kalmar som också säger sig ha blivit utsatt för övervåld av ordningsvakter på en krog i Kalmar. Han har också gjort en anmälan om misshandel, samtidigt som han själv är anklagad för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

I det fallet pågår utredningen fortfarande.

Vet du mer? Hör av dig till P4 Kalmars reporter Erika Norberg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".