Karin Eriksson. Foto: Sofia Valve/Sveriges Radio

Yoga på recept vanligare i Kalmar län

Får patienter främst från privata läkare
1:39 min

Yogaläraren och yogaterapeuten Karin Eriksson i Kalmar menar att det i dag är vanligare än för några år sedan att hennes kunder fått rekommendation om yoga för till exempel sömnstörningar.

Det händer att läkare inom skolmedicinen i Kalmar län rekommenderar yoga för patienter med sömnproblem eller högt blodtryck.

– Ja, inte bara sömnstörningar, utan även utmattningssyndrom, utbrända, kronisk värk och sånt. Jag får mest från privata läkare, men också från sjukhuset, säger Karin Eriksson.

Framför allt gäller det att hantera stress och få ner högt blodtryck. Den yogaform som då rekommenderas är medicinsk yoga, som också kallas mediyoga. En enkel yogaform som fokuserar på andningen – utan tillkrånglade ställningar.

– Det görs väldigt inkännande och mjukt. Inga konstigheter, alla kan göra den. Och hela tiden känner man in var man har sina gränser.

Vad är det som händer i kroppen när man utövar medicinsk yoga, som kan vara bra mot sömnsvårigheter och oro och stress?

– Det som händer är att man tar tag i det långa, djupa andetaget. Att man känner andetaget. Och på det viset, genom att andas långa djupa andetag, så påverkar man nervsystemet.

Av de 2 000 om året i Kalmar län som får fysisk aktivitet på recept från landstingets primärvård är det bara ett fåtal som fått yoga inskrivet i receptet.

Karin Eriksson berättar att det forskas i Sverige på om yoga kan hjälpa patienter med andra hjärtproblem:

– Det forskas mycket på det på Danderyds sjukhus och i Huddinge. Där gör man stora undersökningar på hjärtproblem och hjärtsvikt, hjärtflimmer och stroke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".