Emma Sandebäck. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kulturemma om böckerna om böcker

P4 Kalmars publiknätverksmedlem och kulturspanare Emma Sandebäck tar i dagens spaning upp böckerna som handlar om böcker, författare och skrivprocessen. 

Läs Emmas spaning via vår sajt!

Emma Sandebäcks kulturspaning 30/10 2014

Böcker om böcker

Böcker som handlar om just böcker, författare och skrivprocessen finns det flera av. En som är aktuell i vårt land i dagsläget är självklart Klas Östergrens Gentlemen där berättarjaget Klas Östergren är just författare som har fått något av skrivkramp men som får ett erbjudande om att skriva en modern version av Strindbergs Röda Rummet.

Han antar utmaningen men har svårt att komma igång. När han väl kommit igång finns det annat som pockar på uppmärksamheten, man kan väl säga att han kör fast i sitt skrivande. Istället rullar berättarjaget upp en historia baserad på historier han fått av män, (gentlemän?) han levt med det senaste året.

Han berättar helt enkelt en historia han fått berättad för sig och sedan blivit delaktig i, alltså något ”självupplevt”. Här finns skumraskaffärer, vapenexporter, hemliga sällskap och människor som inte alltid är vad de synes vara.

Har du inte läst romanen av Östergren, gör så innan filmen, i regi av Mikael Marcimain, rullas upp på svenska biodukar i december.

En annan relativt nyutkommen bok som också handlar om en författare med skrivkramp som ska försöka skriva en uppföljare till sin första bästsäljare och som också dras in i en härva av allt möjligt och sedemera skriver en bok om detta är Joël Dickers Sanningen om fallet Harry Quebert.

Romanen har fått stor uppmärksamhet och översatts till flertalet språk. Det är egentligen en ganska klassisk pusseldeckare med följande handling:

Berättarjaget Marcus Goldmans är hela författar-Usa:s nya älskling. Han lever gott tills han stöter på den stora skrivkrampen. För att få ny energi beger han sig till sin gamle vän och författarkollega Harry Quebert. I samma veva grävs ett lik upp i Queberts trädgård, ett lik som visar sig vara den blott 15-åriga Nola Kellergan, försvunnen sedan 1975.

Tillsammans med liket ligger ett gammalt manuskript av Harry Queberts succéroman Roten till det onda och snart är Quebert fängslad. New Hampshire som har haft sin gunstling i Harry Quebert vänder sakta men säkert sin uppburna idol ryggen.

Marcus är övertygad om sin gamle väns oskuld, beger sig till New Hampshire för att bevisa det och börjar skriva om fallet. Snart inser Marcus att han är den ende som litar på den store författaren. Snart är också manuskriptet till Marcus roman borta och utgivet utan Marcus vetskap, fallet tar sig en ny vändning och Marcus får snart skriva en bok om boken...

Boken är rapp och lättläst. Den hoppar i tid och man får hänga med i svängarna och hålla koll på detaljer i handlingen som berättar små intrikata ledtrådar för läsare. Flera små anekdoter i boken gör att man skrattar högt, speciellt när det gäller Marcus Goldmans mor och hennes besatthet av att sonen MÅSTE träffa en flickvän.

Romanen tar flera vändningar och du är aldrig riktigt säker på vem du kan lita på och vem som för dig bakom ljuset.

Roligast är kanske den cynism som Decker visar finns i bokbranschen. Där krävs man på uppföljare fast man inte har något att skriva om, där kan man (i alla fall i stämningarnas förlovade land...) bli stämd av förläggare om man inte uppfyller mängden böcker på den utsatta tid man har skrivit på att man ska leverera i kontraktet, där vill man bara ha en bra story – strunt samma om det ödelägger människors liv, där kan man sno manus för att förekomma författaren själv och för att hinna ge ut en bok innan konkurrenterna kommer med något mer seriöst.

Att bokbranschen är riktigt så kallhjärtad vill man ju inte tro på, men Decker ger en vinkel av hur det kan vara och vilken press man som författare har på sig att skriva, skriva och åter skriva något som blir bästsäljare och som ger stora summor till dels förlag och till dels författaren själv.

Här har du alltså två tips att ta till när höststormarna blåser snålt runt knuten.

Bibliotekarien hösttipsar

Åsa Österlöf från Västerviks bibliotek kommer med tre barn- och ungdomstips så här i slutet på höstlovet.

Första tipset blir Zulmir Becevics Avblattefieringsprocessen. En tonårsroman som med svart humor skildrar ett framtida Sverige där Partiet tagit makten, och medborgarna ska försvenskas i särskilda program. Tendenser i vår samtid får fritt spelrum i boken, och det demokratiska samhälle vi tagit för givet, och som människor flytt och invandrat till, förvandlas till ett fängelse att fly ifrån.

Som sitt andra tips ger Åsa Österlöf Drömtraktorn av Magnus Ljunggren där Daniel och Zeke får i uppgift från skolan att laga något som är trasigt. Killarna tar sig an en traktor och får låna Zekes pappas verkstad för projektet. Det finns dock ett problem; traktorn är inte deras. Lättläst bok som med full respekt låter landsbygden ta en självklar plats i ungdomslitteraturen.

Höstens högläsningspärla är nummer tre på hösttipslistan, Judit och tant Harriet av Charlotte Lannebo. Hon berättar om ett möte över generationsgränserna då tant Harriet, 96 år, har rymt från hemmet för att få leva ordentligt innan hon snart ska dö. Hon möter Judit och de får en sommar ihop fylld med minnen från Harriets spännande liv som formel 1-förare, barpianist och guldgruvesprängare!

Veckans kulturtips

På fredag kan man deltaga i Västerviks egen ”zombie walk”. Otäcka varelser utlovas, så det är 13-årsgräns om man inte har mors eller fars tillåtelse på att få delta... Låter riktigt läskigt! Självklart börjar det skymma när det går av stapeln, kl. 17.

På lördag och söndag visar Västerviks Musikbibliotek & Visarkiv utställningen 1977 – ett magiskt musikår. Året då punken slog igenom på allvar, nya namn som Blondie, Sex Pistols och Clash debuterade på skiva. ”Utställningen är en nostalgisk tidsresa, men det är också en spännande inblick i hur värderingar och kvalitetsbegrepp kan förändras med tiden.”.

Passar inte detta kan man se hockey, VIK Hockey mot Mariestad BoIS kl. 16 söndag 2/11 i Plivit Trade Hallen, eller varför inte gå på årets första julmässa på Gränsö slott? Öppet mellan kl. 10 och 18 fredag till söndag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".